Energi

Hovrätten: ”Banbrytande” värmepump var en bluff

En revolutionerande luftvärmare som skulle motverka världens energiproblem. Det visade sig vara en bluff. Foto: Från polisens förundersökning
Bild på "evighetsmaskinen". Foto: Från polisens förundersökning
Luftvärmarens fantastiska resultat visade sig ha åstadkommits med hjälp av inmonterade induktionsplattor från vanliga kökshällar. Foto: Från polisens förundersökning

Entreprenören lockade till sig mångmiljonbelopp med en värmepump som sades trotsa energiprincipen. Nu fälls han även i hovrätten för grovt bedrägeri.

Publicerad

En ”uppfinnare” lyckades under flera år lura till sig drygt 70 miljoner kronor från företag och privatpersoner med en värmepump som lät häpnadsväckande bra. Matades den med 1 kWh el gav den 8 kWh värme, utan att någon annan energi tillfördes. Detta enligt upphovsmannen. Det var naturligtvis för bra för att vara sant, och Göteborgs tingsrätt dömde i somras mannen till 2,5 års fängelse för fyra fall av grovt bedrägeri.  

Ärendet gick under hösten vidare till Hovrätten för Västra Sverige som skärpte straffet. Mannen är nu dömd till fem års fängelse och 15 års utvisning för fem fall av grovt bedrägeri, något VVS-forum var först att rapportera om. Han ska även betala skadestånd på mer än 55 miljoner kronor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här