Uppfann ”evighetsmaskin” – döms till fängelse för bedrägeri

2022-07-12 08:35  

Nu har domen fallit för den 54-årige entreprenör som uppfunnit en maskin som påstods alstra 8-12 gånger mer energi i form av värme än vad som tillfördes i form av el. Tingsrätten dömer honom till fängelse för fyra fall av grovt bedrägeri.

Idén lät smått fantastisk: En revolutionerande luftvärmare skulle motverka världens energiproblem. Apparaten skulle kunna minska energiförbrukningen med 80 procent för att värma upp hus, jämfört med direktverkande el. Tekniken går under namnet synkrotron energi – ett okänt begrepp i forskarkretsar – och är enligt entreprenören ”kanske det största som har hänt sedan mobiltelefonen fick plats i fickan”.

”I ett magnetiskt fält aktiveras och accelereras laddade partiklar. De laddade partiklarna ökar i antal, de når en hög energinivå och när de bromsas upp avger de sin energi i form av värme”, skrev entreprenören på bolagets webbsidor, som numera är otillgängliga.

Inga kylmedel eller kemikalier skulle krävas och produktionen av apparaterna skulle ske i Italien. På internet lyfte bolaget särskilt fram den höga energieffektiviteten.

”Siffrorna är häpnadsväckande. Och då kan man förstås fråga sig. Är det för bra för att vara sant? Svaret är nej.”

Fast svaret visade sig vara ja – trots att bolaget fått bidrag från Västra Götalandsregionen vid tre olika tillfällen.

Åklagaren: Uppfinningen en bluff

Enligt ett sakkunnigutlåtande från forskningsinstitutet Rise så stämmer inte uppgiften om att den aktuella luftvärmaren har en värmefaktor på 8-12 eftersom den skapar precis lika mycket värme som det tillförs el från eluttaget, det vill säga den har en värmefaktor på 1.

Det fantastiska resultatet visade sig i stället ha åstadkommits med hjälp av inmonterade induktionsplattor från vanliga kökshällar. Sådana hällar har återfunnits vid den italienska fabriken i Bergamo.

Luftvärmarens fantastiska resultat visade sig ha åstadkommits med hjälp av inmonterade induktionsplattor från vanliga kökshällar. Foto: Från polisens förundersökning

När investerarna insett att de blivit lurade så gjordes en polisanmälan och målet har nu behandlats i tingsrätten. Under rättegången påstod åklagaren att uppfinningen är bluff och att investerare i bolaget har blivit av med närmare 85 miljoner kronor. Tingsrätten anser dock att några målsägande inte har blivit utsatta för brott och slår fast summan till drygt 15 miljoner kronor, vilket dock är tillräckligt för att döma entreprenören till fängelse i 2,5 år.

 

Uppdaterad version: I första versionen av artikeln uppgavs att entreprenören även fått bidrag från Energimyndigheten - något som Göteborgs-Posten uppgav i en artikel från 2011. Vid en koll med Energimyndigheten har den dock inte kunnat bekräfta detta.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt