”Förståeligt om folk är desperata – men gå inte på el-bluffarna” 

2022-09-18 07:00  

ANALYS. Vintern ser ut kunna föra med sig skyhöga elräkningar. Det får försäljare av bedrägliga energisparprodukter att vädra morgonluft. Men lägg hellre pengarna på något som faktiskt fungerar, skriver Ny Tekniks Johan Kristensson.

Jag är ganska övertygad om att de flesta av Ny Tekniks läsare förstår det här redan. Men genom sociala medier når vi ibland långt utanför vår kärnläsarkrets. Därför kan vi inte låta bli att sända ut en uppmaning inför vinterns fruktade elräkningar: Se gärna över din elförbrukning – men fall inte för de uppenbara bluffarna. 

Tanken går främst till de så kallade energisparboxarna som finns i en rad utföranden och med olika namn: Voltbox, Voltplug och Kubie, för att nämna några.  

Nyligen dök en annons från Voltplug upp på en sajt jag besökte. Jag tog ingen skärmdump, men en Flashback-användare som besökte Svenska Dagbladets sajt i somras gjorde det. Under rubriken ”Hur man kapar elräkningen” stod det att ”Den här enheten kan spara upp till 90% på din nästa elräkning”.

Voltbox/Voltplug minskar inte elräkningen

Bakom Voltplug finns samma litauiska bolag som bakom Voltbox, UAB Commerce Core. Allt reklammaterial från de båda varumärkena ser likadant ut så det tycks uppenbart att det endast handlar om ett namnbyte i syfte att tvätta rent ett nedsolkat namn. För ett år sedan skriv vi om Voltbox här på Ny Teknik. Stefan Svensson, forskare inom högspänning på forskningsinstitutet Rise, ansåg att marknadsföringen av dessa produkter som att de minskar elräkningen kan anses vara bluff.  

Voltbox, Voltplug och liknande små enheter som man kopplar in i ett eluttag brukar endast bestå av en liten kondensator. Den uppges i reklamen förbättra effektfaktorn, vilket den också gör. Problemet är bara att förbättringen av effektfaktorn ändå inte är något som påverkar elräkningen. En sådan här enhet brukar kosta runt 600 kronor, och man rekommenderas att skaffa en till tre stycken beroende på hur stort man bor. För en mer detaljerad genomgång kan du läsa artikeln vi skrev i fjol.  

Sedan dess har Reklamombudsmannen yttrat sig om Voltbox, och bedömt att reklamen är vilseledande då produkten inte kan minska elförbrukningen. Konsumentverket har fått in sex anmälningar mot Voltbox/Voltplug under året, men planerar för närvarande inte att starta något ärende, meddelar Ulrika Edlund, jurist.

Naturlagarna gäller även Kubie

Kubie är en helt annan typ av energisparbox, och betydligt dyrare. Den kostar runt 8 500 kronor inklusive installation men exklusive arbetsresor. Kubie är en transformator som sänker spänningen från nominella 230 volt till 210–215. Löftet är sänkt energiförbrukning med 8–15 procent. Villaägarna har låtit Rise testa den, och kommit fram till att den är en bluffprodukt, vilket vi skrev om 2019.  

Rise testade Kubie på fem olika typer av ljuskällor. I samtliga fall blev ljusflödet procentuellt mindre än den procentuella besparingen i effekt. En nettoförlust, alltså.  

”Resultaten av provningen visar att de naturvetenskapliga lagarna gäller även för energisparboxen Kubie och att den inte ger någon lägre energiförbrukning med bibehållen nytta”, skrev Rise i utvärderingsrapporten.

Energispartips som faktiskt funkar

Att tilläggsisolera vinden eller installera värmepump, solceller alternativt kamin hör till det bästa man kan göra för att sänka elförbrukningen, men det kan bli svårt att hinna med innan vintern.  

(Det behöver väl inte ens nämnas att det i vinter kan vara läge att skotta uppfarten snarare än att smälta bort snön med elslingor, eller att stänga av åretruntuppvärmda spaanläggningar på tomten

Enklare tips på listan kan vara att täta dörrar och fönster, sänka inomhustemperaturen en eller ett par grader, ta kortare duschar och byta ut ljuskällor till led-lampor. Listan kan göras lång. 

Men oavsett hur lång den blir, så kommer punkten ”köp en energisparbox” aldrig att finnas med.

Nyhetstips?

Har du ett nyhetstips i ämnet? Kontakta reportern på mejl:
johan.kristensson@nyteknik.se

Vill du lämna ett tips anonymt, använd Ny Tekniks tipsformulär här.

Johan Kristensson

Mer om: energibesparing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt