Energi
Helsingborg först med Volvos flytande biogas
Ett svenskt företag blir först i världen att tillverka flytande biogas med en patenterad teknik som utvecklats med riskpengar från Volvo.
Flytande biogas är hett på miljöbränsleområdet. Men få har hittills lyckats få biogasen så ren att den kan komprimeras och kylas till flytande form.
Volvos riskkapitalbolag Volvo Technology Transfer, VTT, hittade för flera år sedan en amerikansk teknik där koldioxiden som finns i rågasen används för att ta bort föroreningar och att göra biogasen flytande.
- Poängen är att flytande biogas har tre gånger så hög
energitäthet som komprimerad biogas. Det gör transporterna från biogasanläggningen ut till gasmackarna effektivare, säger Tobias Elmquist på VTT.
Tekniken lanseras nu på marknaden genom det svenska dotterbolaget Terracastus Technologies.
Den första kunden är Nordvästra Skånes Renhållningsbolag, NSR, som ska rena och uppgradera sin deponi- och biogasproduktion med Terracastus teknik till flytande biogas. Samtidigt ökar man kapaciteten med 50 procent till 150 GWh per år.
- Vi kommer att gå in som delägare i projektet, dels för att hjälpa till med finansieringen, dels för att det kommer att bli en bra affär för oss, säger Tobias Elmquist.
NSR har i?dag en stor produktion av rå metangas, så kallad deponigas, som används som bränsle för el- och fjärrvärmeproduktion. En del av denna deponigas renas redan nu och uppgraderas så att den kan användas som biogas för fordon.
Nu vill NSR rena och uppgradera all sin gas till fordonsgas med hjälp av Terracastustekniken, som också gör gasen flytande.