Energi

Grön riskkapitalist satsar på bergvärme

André Heinz

Pemtec, som tillverkar utrustning till bergvärme, är på väg ut i Europa med hjälp av en ny investerare. Fonden Sustainable Technologies Fund satsar 10 miljoner kronor i Boråsföretaget.

Publicerad

Bergvärme är på väg att slå igenom i Europa. Nibe, CTC, IVT och Thermia är exempel på företag med inhemska rötter som nu är ledande på marknaden för värmepumpssystem.

Men nu är det inte pumpen, utan slangen i borrhålet som fångat investerarnas intresse.

Pemtec har utvecklaten kollektor som skyddas av en tunn plastkapsel.Enligt företaget förhindrar kapseln att eventuella läckor i slangen kommer ut i naturen. Den ska också förhindra att saltvatten eller förorenat vatten läcker till grundvattnet i berget runt borrhålet.

- Samtidigt ger kapseln ett effektivare system där mer energi leds upp till huset, säger Pemtecs vd, Björn Lindblom.

En bergvärmepump hämtar sinenergi från ett borrhål i berggrunden. I hålet stoppar man en kollektorslang, fylld med vätska (cirka 70 procent vatten och ca 30 procentfrysskyddsvätska, vanligtvis etanol).

Genom att ”köra runt” vätskan mellan värmepumpen och borrhålet hämtas energi från hålet.

Sustainable Technologies Fund blir nu delägare i bolaget. Hur stor fondens andel blir vill parterna inte kommentera.

Anders Frisk, ansvarig för investeringar hos Sustainable Technologies, förklarar satsningen så här:

- Fokus i branschen har fram till nu varit att öka effektiviteten hos bergvärmepumpen i fastigheten. Nästa steg är att öka effektiviteten i berget där själva värmeutbytet sker.

För Pemtec kom det nya kapitalet lägligt. Företaget har sålt en del utrustning till England, Norge och Finland, men vill nu på allvar satsa på övriga Europa, USA och Kanada.

Dessutom har företaget haft samma problem som många andra utvecklingsbolag: svag lönsamhet, liten kassa och hög skuldsättning.

- Nu får vi pengar till marknadsföring och planering av produktion utomlands, säger Björn Lindblom.

Pemtec grundades 2001 av ingenjören Hans Alexandersson, sonen Jonas och dottern Linda. Fadern arbetade i många för Uponor, som tillverkar rör och annan utrustning till bland värmepumpar. Sedan dess har han varit delägare i flera bolag som arbetat med att utveckla kollektorer av polymera plaster.

Sustainable Technologies Fund har tidigare investerat i Swebo Bioenergy, som utvinner energi ur flis och andra oförädlade biobränslen, Hexaformer, som tillverkar en ny typ av transformatorer, det norska vindkraftföretaget Havgul samt norska Innotech Solar, som jobbar med återvinning av solceller.

Ett tidigare innehav i gällivareföretaget Suncore, som tillverkar solpaneler i plast, såldes av fonden i somras.

Bakom riskkapitalfonden står bland andra svensken Anders Frisk och amerikanen André Heinz. André Heinz, som är född i slutet av 1960-talet, har gjort sig känd som både aktiv miljövän och riskkapitalist, men namnet påminner om att han också är härstammar från en familj av framgångsrika ketchupentreprenörer.

Han har tidigare bott i Stockholm i flera år och lett den internationella delen av miljöupplysningsorganisationen Det naturliga steget. Han är styvson till den tidigare presidentkandidaten John Kerry.