Gigantisk solcellspark i drift i Danmark

2015-12-28 09:16  
Friska vindar från Kattegatt kyler 248 730 solcellsmoduler i Skandinaviens största solcellspark. Foto: Wirsol

Närmare 250 000 solcellsmoduler producerar el i Skandinaviens största solcellspark på danska Själland.

I augusti startade bygget av en jättelik solcellspark i Lerchenborg utanför Kalundborg på Själland. Strax före jul stod anläggningen, som är Skandinaviens största solcellspark, klar. Det uppger tyska Wirsol, som bygger parken.

På den över 80 hektar stora ytan finns 248 730 solcellsmoduler från kinesiska Astronergy. Tillsammans har de en toppeffekt på cirka 61 megawatt på likströmssidan. Årsproduktionen beräknas bli drygt 61 000 megawattimmar, tillräckligt för att försörja runt 30 000 hushåll med el, enligt Wirsol.

Den höga produktionen förklaras delvis av att läget vid Kattegatt är så gynnsamt för solceller. Området har fler soltimmar än genomsnittet i Danmark, och den stadiga vinden ger god luftkylning åt panelerna vilket ökar verkningsgraden.

Wirsol uppger inte hur mycket bygget har kostar. Men i danska medier figurerar uppgifter om en budget på mellan en halv miljard och 750 miljoner danska kronor. Det motsvarar cirka 620 miljoner och 930 miljoner svenska kronor.

Som jämförelse kan nämnas att Sveriges två största solcellsparker har en installerad effekt på cirka 1 megawatt vardera. Den ena finns utanför Arvika, den andra utanför Västerås.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Charlotta von Schultz

Mer om: Solcellspark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt