Energi

Genombrott för svensk stirlingmotor

Fyra stora spegelparaboler riktar solstrålarna mot varsin stirlingmotor. Foto: Ripasso
Fyra stora spegelparaboler riktar solstrålarna mot varsin stirlingmotor. Foto: Ripasso
Gunnar Larsson. Foto: Ripasso
Gunnar Larsson. Foto: Ripasso

Svenska Ripasso har fått sin första kommersiella kund för sin koncentrerade solkraft. En 0,5 MW stor anläggning ska bli klar första kvartalet nästa år.

Publicerad

I vintras skrev Ny Teknik om en testanläggning i Sydafrika för koncentrerad solkraft där Ripasso Energys solkraftverk har en sammanlagd effekt på 128 kW.

Fyra stora spegelparaboler riktar solstrålarna mot varsin stirlingmotor, en typ av motor som drivs av värme. Vd Gunnar Larsson berättade då att fördelen med deras teknik, jämfört med konkurrenterna som gör termiska solkraftverk, är att så stor del av solenergin kan konverteras till direkt till el och att elen blir billig.

Nu tar företaget steget från testanläggningar till en kommersiell anläggning. Efter sommaren börjar bygget i Keetmanshoop, Namibia.

– Den kommer vara färdig att leverera el i början av nästa år, säger Gunnar Larsson. Vi hoppas att detta är den första av många anläggningar som vi ska bygga i Namibia.

Anläggningen kommer att vara på 0,528 MW och ha 16 spegelparaboler. Elen köper det statliga elbolaget Nam Power för 9 amerikanska cent per kWh (ungefär 70 öre/kWh).

Vad är nästa steg för er?

– Att bygga fler och större anläggningar, gärna i Namibia som har närmast idealiska förhållanden för solenergi.

– Och att färdigställa vår teknik för att koppla ihop solkraften med en gasdrift som gör att vi kan leverera el dygnet runt, säger han.

Hur långt har ni kommit med gasdriften?

– Vi är i prototyp-miljö, men räknar med att om ungefär ett år har vi en produkt som är färdig för marknaden.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!