GE lanserar nytt koncept för flytande vindkraftverk 

2021-05-31 11:50  
Det flytande vindkraftverket förväntas vara på 12 MW. Foto: General Electrics

Chefsingenjören liknar det vid att ”placera en buss ovanpå en stolpe”. Flytande vindkraftverk gör det möjligt att placera elproduktion på större djup längre ut till havs.

Det handlar om ett vindkraftverk som flyter i stället för att vara förankrat vid havsbottnen.Konceptet är resultatet av ett tvåårigt projekt där GE har plöjt ner över 33 miljoner kronor. GE beskriver det i ett pressmeddelande.

Tanken är att enheten ska vara 35 procent lättare än konventionella vindkraftverk. Flytanordningen bygger på marin teknik och ett inbyggt servoprogram hjälper till med att hålla balansen i vågorna. 

Det fina med tekniken är att det skulle öppna för vindkraftverk på djup som är större än 60 meter. De flytande vindkraftverken förväntas få en installerad effekt på 12 MW – vilket kan ställas mot GE:s jätte Haliade-X 14.0 MW.och Vestas motsvarighet V236-15 MW, som båda är avsedda för konvetionell havsbaserad vindkraft.

Läs mer: Jättepark för flytande vindkraft tar form med svensk teknik

Projektets chefsingenjör Rogier Blom liknar konceptet vid att försöka placera ”en buss ovanpå en smal stolpe”, men han tror likaväl att de flytande vindkraftverken skulle kunna ha en totalhöjd på mer än 259 meter.

Svenska företaget Hexicon har arbetat med flytande vindkraftverk länge och är aktuella i ett stort projekt för flytande vindkraftverk i Sydkorea, som Ny Teknik tidigare har skrivit om.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt