Energi

Fortsatt drift i Ignalina

Den kvarvarande reaktorn vid kärnkraftverket Ignalina kan komma att köras vidare efter 2009, trots att en avveckling var en förutsättning för att Litauen skulle bli medlem i EU.

Publicerad

Landets finansminister Vytas Navickas säger till Baltiska nyhetsservicen att om frågan om ersättningsenergi inte är löst vid utgången av 2009 så kan Litauen tvingas fortsätta driften av Ignalina.

Litauen har lovats hjälp av EU och söker ett bidrag på närmare tio miljarder kronor. Dessutom finns planer på att bygga ett nytt kärnkraftverk tillsammans med grannländerna Polen, Lettland och Estland.

Men ett sådant kraftverk kan tidigast tas i drift 2015. Att göra sig beroende av ryska energileveranser är inget som lockar litauerna.

På söndag är det val i Litauen och då kommer väljarna även få rösta om de vill att driften vid Ignalina förlängs.

Ignalina har idag endast en reaktor i drift. Det är världens kraftigaste med en effekt på 1500 MW, men bara en effekt på strax under 1400 MW utnyttjas. Reaktorn byggdes under sovjetperioden och är grafitmodererad, likt reaktorerna i Tjernobyl. Ignalinareaktorn svarar för 60 procent av elförsörjningen i Litauen.