Extrema priskast – nu är Ygeman redo rita om elkartan

2021-10-11 08:10  

Kasten är extrema. Från minuspriser förra helgen till alla tiders rekord några dagar senare. Energiminister Anders Ygeman är inte främmande för att riva upp indelningen av Sveriges elområden.

Med allt mer vindkraft blir svängningarna i elpriset bara större och större. Den gångna veckan har elpriset nått nya topprekord i södra Sverige, från att elpriset förra helgen under några blåsiga timmar noterat negativa priser.

Samtidigt har skillnaderna mellan norr och söder cementerats. Det nya normala är allt som oftast att elen är 3–4 gånger dyrare i södra Götaland, elområde 4, än i norra Sverige, elområde 1 och 2.

Orimlig skillnad elprisskillnader

Orimligt stora, tycker energiminister Anders Ygeman (S).

– Har man ett sammanhållet land bör man ha någorlunda sammanhållna priser, säger han.

Läs mer: Svensk vindkraft tar båten från Kina – via Arktis

Mycket billig vattenkraft i norr, begränsad av för klena kablar till söder, parat med dyr elproduktion på kontinenten som smittar av sig till Sydsverige, är de huvudsakliga förklaringarna.

– De åtgärder vi behöver göra för att ändra på det här, är främst att få mer elproduktion i södra Sverige och också förbättra överföringskapaciteten inom landet, säger Ygeman.

Se över elkartan

Sverige är indelat i fyra elprisområden. Syftet är att göra det mer lönsamt att producera el där det bor många människor och minska behovet av att transportera el. Dessutom uppmuntras till investeringar i stamnätet. Så har det inte riktigt blivit, minst sagt. Och kritiken från framför allt Företagarsverige är stundtals hård. Anders Ygeman är öppen för att rita om elkartan.

– Jag är heller inte främmande för att titta på om den här elprisområdesindelningen är rimlig, och då måste man ju titta på vilket utfall en annan indelning skulle få. Men de här skillnaderna är för stora, säger han.

Läs mer: Världens största 3d-skrivare ska ge billigare vindkraftverk

Svenska Kraftnät är den myndighet som formellt kan ändra områdesindelningen och en översyn är också på gång, ett arbete som styrs av EU:s gemensamma regelverk.

Men trots de rekordhöga nivåerna. Sverige har ändå bland de lägsta elpriserna i EU, poängterar Ygeman.

Fakta: Rekorddyr el

I torsdags slogs alla tiders elprisrekord i södra Götaland, elområde 4. Snittpriset över dygnet landade på 2:24 kronor per kWh.

I elområde 3 (Svealand och norra Götaland) var motsvarade pris 98 öre/kWh

I område 1 och 2 (Norrland) var priset 51 öre/kWh

Källa: Nordpool

Olle Lindström/TT

Mer om: Elpriser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt