Energi
"E-cat": Här är den
grekiska energiboxen

En låda på 55x45x35 centimeter ska hjälpa Grekland och världen. Det handlar om den nya energiboxen Hyperion med Andrea Rossis energikatalysator inuti som presenterades på torsdagen av det grekiska företaget Defkalion.
(English version here).
(UPPDATERAD - se slutet av texten). Vid en presskonferens i Aten på torsdagen presenterade det grekiska företaget Defkalion Green Technologies sina kommande produkter baserade på Andrea Rossis energikatalysator – apparaten som möjligen bygger på en hittills okänd kärnreaktion.
Defkalions produkt kallas Hyperion och ska i princip finnas i två varianter – en låda med måtten 55x45x35 centimeter med en värmeeffekt mellan 5 och 30 kilowatt, samt större anläggningar med en effekt mellan 1,15 och 3,45 megawatt.
De ska kunna kombineras med olika typer av turbiner till så kallade CHP-enheter – Combined Heat and Power – som producerar både värme och el. Defkalion uppger att tekniken kan reducera dagens elpris med 90 procent.
Liksom i försöken med energikatalysatorn startas de och hålls i drift med en elektrisk värmepatron. Enligt Defkalion levererar Hyperion 6 till 30 gånger mer energi än den matas med.
De större anläggningarna byggs in i containrar på 20 fot. Både de små och de stora står under kontinuerlig övervakning av Defkalion via gsm-uppkoppling.
På företagets nya webbsajt visas även en grov skiss av de mindre enheterna i ett pressmaterial.
I en värmeisolerad och blyskärmad box finns själva energikatalysatorn med en eller flera reaktorer. Värmen transporteras via ett slutet system med exempelvis glykol ut ur den skärmade boxen.
Utanför boxen finns en vätgasbehållare – Rossis energikatalysator består i huvudsak av en reaktor fylld med nickelpulver och hemliga katalysatorer trycksatt med vätgas. Dessutom finns en enhet med kontrollelektronik och en pump för det slutna värmesystemet och rimligtvis även en värmeväxlare för att transportera värmen vidare till ett sekundärt öppet system.
Ett ytterhölje innesluter samtliga komponenter.
Defkalion uppger att relevanta myndigheter håller på att utfärda nödvändiga tillstånd när det gäller produkternas säkerhet.
Liksom Defkalion tidigare meddelat är produktionsstarten planerad till början av 2012, medan en pilotanläggning på 1 MW med serie- och parallellkopplade enheter som planerat ska invigas under kvartal fyra 2011.
Defkalion bekräftade att den första fabriken byggs i staden Xanthia, med en yta på 6000 kvadratmeter och en maximal produktionskapacitet på 300.000 enheter per år, medan en andra dubbelt så stor är planerad i samma stad.
De två fabrikerna ska främst arbeta med montering av komponenterna i Hyperion-produkterna, medan en tredje fabrik, ägd direkt av det cypriotiska bolaget Praxen som kontrollerar Defkalion, ska tillverka själva reaktorerna med sina hemliga komponenter.
Bolaget Defkalion ska i sin tur sälja rätten att tillverka Hyperionprodukterna till företag i andra länder, och tar då ut en fast royalty per såld produkt. Själva reaktorerna kommer dock att tillverkas i Grekland.
Defkalion säger sig tro att produkterna bidrar till ett breddat utbud av billig och ren energi, utan att ta monopol på någon marknad.
Företaget hoppas också att det ska kunna bidra till att Grekland blir självförsörjande på energi och till en ekonomisk återhämtning av landets hårt sargade ekonomi.
Samtidigt påpekar Defkalion att 83 procent av Europas förekomster av nickel finns i Grekland.
Vid presskonferensen framkom också att de hittills okända investerarna i Defkalion finns i Kanada och har grekiskt ursprung. Alexandros Xanthoulis som representerar ägarna har tidigare uppgett att den investering som krävs för att täcka Grekland och Balkanländerna är omkring 200 miljoner euro.
Uppdaterat: Efter presskonferensen bekräftade uppfinnaren Andrea Rossi att ett avtal om uppdragsforskning kring energikatalysatorn till ett värde av 500.000 euro slutits med Bolognas universitet till slut, efter flera veckors förhandlingar.
Avtalet som formellt är kopplat till bolaget EFA srl, med Andrea Rossis fru Maddalena Pascucci som huvudägare, gäller i två år.