Energi

Drönare har upptäckt oväntade radioaktiva hetfläckar nära Tjernobyl

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Den 26 april 1986 exploderade reaktor 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina. Foto: Lasse Allard/Aftonbladet/TT
Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Den 26 april 1986 exploderade reaktor 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina. Foto: Lasse Allard/Aftonbladet/TT
Foto: Lasse Allard/Aftonbladet/TT
Foto: Lasse Allard/Aftonbladet/TT
Foto: Lasse Allard/Aftonbladet/TT
Foto: Lasse Allard/Aftonbladet/TT

Nära nollpunkten för den katastrofala reaktorolyckan vid kärnkraftverket Tjernobyl som inträffade 1986, har drönare nu hittat radioaktiva hetfläckar som inte går att finna på några officiella kartor.

Publicerad

Ukrainas Röda skog är en av de mest radioaktiva platserna på planeten. Den ligger bara drygt 500 meter från kärnkraftverket i Tjernobyl, där reaktor 4 exploderade 1986. En forskargrupp har nyligen flugit med drönare över skogen, och nu tillkännagett vad utforskningen har landat i.

Man hittade så kallade hetfläckar med hög radioaktivitet. Dessa hetfläckar går inte att hitta på officiella kartor, uppger forskargruppen för ITV.

Med hjälp av data som drönarna hämtade hem så kunde forskarna skapa den mest detaljerade kartan hittills på området, som visar strålningen i skogen. De lyckades alltså också synliggöra tidigare okända strålningsplatser. Forskarna ingår i National Center for Nuclear Robotics (NCNR).

Forskarna använde sig av så kallade ”fixed-wing”-drönare. Dessa var ute på totalt 50 flyguppdrag under dagarna tio och kartlade totalt ett område om sex kvadratkilometer. Först flög drönarna och använde sig av lidar för att skapa 3d-kartor. Därefter använde man sig av lätta gammaspektrometrar för att mäta radioaktiviteten.

Hindra människor från farliga områden

Att radioaktiviteten i röda skogen är hög är känt sedan länge. Men projektledaren Tom Scott uppger för ITV att forskarna ändå blev förvånade över att strålningen var så utspridd. I vissa områden har nivåerna sjunkit efter hårt arbete av ”Moder jord”, medan andra områden fortsatt har farligt höga strålningsnivåer.

En oväntad hetfläck de upptäckte fanns i ruinerna av en anläggning där man efter katastrofen jobbade med sanering- och rengöringsarbete. Scott menar att om en person stannar där i några timmar så kommer personen utsättas för lika mycket strålning som man normalt utsätts för på ett år.

Expeditionen i Röda skogen är den första av flera som NCNR kommer att bedriva i Ukraina det kommande året. De nya kartorna som genereras ska förhoppningsvis leda till att framtida besökare inte kliver in i farliga områden.