Energi

”Draculas” solcell omvandlar takbelysningen till ström

Förhoppningen är att tillverka miljontals solceller med början 2024. Foto: Dracula Technologies
Förhoppningen är att tillverka miljontals solceller med början 2024. Foto: Dracula Technologies

Solcellen printas med bläckstråleskrivare. Enligt Dracula Technologies kan den driva enkla apparater, baserat på rummets naturliga ljus eller lampor.

Publicerad

Det franska bolaget kallar sin teknik för Layer (Light As Your Energetic Response). De organiska solcellerna skrivs ut med bläckstråleskrivare, och rummets naturliga ljus eller lampor sägs räcka till för att solcellen ska kunna driva enklare utrustning. Det skriver Dracula Technologies på sin hemsida

En kommande explosion för sakernas internet förväntas medföra en myriad av energisnåla iot-sensorer som likväl kräver strömförsörjning, och att slippa behöva bekymra sig om att byta deras batterier är givetvis en stor fördel.

Materialet i de organiska solcellerna är kolbaserat och till skillnad från många batterier så innehåller de inga sällsynta jordartsmetaller eller bly. Det har tagit sex år att utveckla Layer, och enligt Techcrunch räknar Dracula Technologies med att inleda en industriell fas av projektet år 2024 – med målsättningen att tillverka miljoner enheter per år.

Svenska Epishine arbetar inom samma område med sina böjliga tryckta organiska solceller, eller ljusceller som de numera kallar dem. De lanserades på marknaden tidigare i år.