Svenskarna bakom Exeger kan få uppfinnarpris för ”hörlurssolceller”

2021-05-05 08:32  

De har vidareutvecklat tekniken för solcellsladdning av elektronikprodukter. Nu nomineras svenskduon Henrik Lindström och Giovanni Fili till det europeiska patentverkets uppfinnarpris European Inventor Award.

Grundtekniken är i sig inte ny. Men de båda svenskarna har vidareutvecklat solcellsmaterialet. Det är mer flexibelt, tunt, mer effektivt och hållbart och kan produceras i en mängd variationer av storlekar, former, färger och ytskikt.

Henrik Lindström, teknikchef och Giovanni Fili, vd, ligger bakom solcellsföretaget Exeger, som utvecklar och tillverkar Grätzelsolceller som kan ge ström även från inomhusljus. Solcellerna kan integreras i sådant som läsplattor, hörlurar och sensorer. På så sätt kan tiden mellan laddning förlängas eller så kan produkterna bli självförsörjande.

I sommar lanserar hörlurstillverkaren Urbanista ett par trådlösa hörlurar i over ear-modell med brusreducering som också kan ladda sig själva tack vare Exegers solcellsteknik.

Läs mer: Exegers teknik bakom världens första solcellsdrivna hörlurar

”De patent som ligger till grund för deras teknik har avgörande betydelse när det kommer till möjligheterna att lansera produkterna kommersiellt, brett och på flera olika marknader”, skriver António Campinos, chef för EPO, i ett pressmeddelande.

Exegers solceller formbara

Exeger var med på Ny Tekniks startuplista 33-listan 2014 och 2015. Tillverkning sker i företagets fabrik i Järfälla utanför Stockholm.

Läs mer: Solceller för hörlurar stöttas av japansk teknikgigant

Exegers solceller är formbara. De går att böja, förses med olika färger och ges olika ytstruktur.De behöver inte silversträngar som löper genom solcellerna för att leda elektriciteten vidare utan materialet själv är ledande. Det superledande materialet, som företaget kallar Powerfoyle, är företagets stora uppfinning.

”Det som händer nu är början på en ny era för elektroniska enheter, där laddningskablar kommer att bli överflödiga. Och här kommer vår teknologi, Powerfoyle, sannolikt att bli den nya standarden", skriver en av uppfinnarna, Giovanni Fili, i en kommentar.

Det slutliga vinnarna utses 17 juni.

TT / Ny Teknik

Mer om: Exeger Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer