”Draculas” solcell omvandlar takbelysningen till ström

2021-06-15 07:00  
Förhoppningen är att tillverka miljontals solceller med början 2024. Foto: Dracula Technologies

Solcellen printas med bläckstråleskrivare. Enligt Dracula Technologies kan den driva enkla apparater, baserat på rummets naturliga ljus eller lampor.

Det franska bolaget kallar sin teknik för Layer (Light As Your Energetic Response). De organiska solcellerna skrivs ut med bläckstråleskrivare, och rummets naturliga ljus eller lampor sägs räcka till för att solcellen ska kunna driva enklare utrustning. Det skriver Dracula Technologies på sin hemsida

En kommande explosion för sakernas internet förväntas medföra en myriad av energisnåla iot-sensorer som likväl kräver strömförsörjning, och att slippa behöva bekymra sig om att byta deras batterier är givetvis en stor fördel.

Läs mer: Svenskarna bakom Exeger kan få uppfinnarpris för ”hörlurssolceller”

Materialet i de organiska solcellerna är kolbaserat och till skillnad från många batterier så innehåller de inga sällsynta jordartsmetaller eller bly. Det har tagit sex år att utveckla Layer, och enligt Techcrunch räknar Dracula Technologies med att inleda en industriell fas av projektet år 2024 – med målsättningen att tillverka miljoner enheter per år.

Svenska Epishine arbetar inom samma område med sina böjliga tryckta organiska solceller, eller ljusceller som de numera kallar dem. De lanserades på marknaden tidigare i år.

Läs mer: Epishines milstolpe: Sensorer inomhus drivs av solceller

John Edgren

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt