Energi
Dolda styrsystem styrs i 3d-modell
SVERIGES SMARTASTE HEM. I familjens gamla trävilla har Erik Johansson byggt ett styrsystem för belysning, värme, ljud och annat. För att tekniken ska smälta in i miljön har han byggt egna Arduino-baserade styrpaneler och kablarna har dolts i golv och i väggar. Allt kan styras i en 3d-modell på husets skärmar eller i en app i mobilen. För att tända en lampa eller stänga av kaffebryggaren är det bara att trycka på skärmen.
Mest stolt över?
"Ljudanläggningen och styrpanelerna till rummen som jag har byggt själv. Istället för att köpa dyra system som inte kan "prata" med varandra har jag fått till bra lösningar till ett väldigt bra pris."
Största misstaget?
"När jag jobbade med elinstallationerna i källaren och råkade tappa en kabel så att jag fick in 230 volt i 24 voltssystemet. På nolltid brann 34 elmätare upp och jag fick byta alla optokopplarna."
Önskelösning?
"Att bli självförsörjande på el, både av miljömässiga och ekonomiska skäl. Elen kanske är billig i dag men den kommer att bli ruskigt dyr i framtiden."
Exempel på lösningar:
- Styrsystemet består av en Beckhoff PLC.
- Uppvärmningen sker med en bergvärmepump. Värmen tas från en ackumulatortanken. I varje rum sitter en temperatursensor som styr den vattenburna golvvärmen individuellt i varje rum.
- Magnetgivare i alla fönster. Öppnar man ett fönster så sänks samtidigt den förinställda bör-temperaturen i rummet så inte värmen rusar.
- Elen övervakas av systemet som skickar ett larm via SMS om någon fas är borta eller om någon av de fem jordfelsbrytarna löst ut.
- Elförbrukning på alla apparater, totalt 34 elmätare, mäts och loggas. Det innebär att det går att se förbrukning och kostnad för enskilda apparater.
- Styrsystemet läser in aktuell status från tvättmaskin och torktumlare och skickar sms när programmet gått klart.
- Trådlöst brandvarnarsystem som identifierar vilken brandvarnare som larmar, skickar sms samtidigt som alla lampor tänds i hela huset.
- Övervakning av temperaturen i kyl och frys. De redovisar sina temperaturer i realtid till systemet och skickar larm via sms om det blir för varmt.
- Motorlås på ytterdörrarna kopplade till styrdatorn. Passersystem med rfid, kodlås eller mobil.
- Dörrklockan triggar en syntetisk röst i huset som talar om vem som kommer hem.
- All belysning inne och ute är styrbar. Sitter ir-sensorer i alla rum vilket gör det möjligt att göra önskade förinställningar. Exempel: IR-sensorer dimrar ner ljuset i rum där ingen vistats på 30 minuter. Eller. Går någon in i köket då ska en viss lampa tändas och vara tänd i 30 sekunder.
- För att smälta in i miljön har Erik tillverkat egna strömställare för alla rum. Den översta knappen tänder takbelysningen, den andra fönsterlamporna, Med en tredje knapp styrs alla styrda uttag och med en fjärde släcker man alla lampor i rummet. Systemet minns senaste inställningen så när man tänder igen så har alla lampor samma dimmerinställning som tidigare.
- Temperatur och belysning i olika färger runt poolen går att styra.
- Egenutvecklad app för både Apple och Android för styrning och övervakning av värme, belysning, ljud, lås mm. För att göra det enkelt för användaren är gränssnittet en 3d-modell av huset.
- Finns även tre infällda pekskärmar där huset kan styras och det går att ta fram data om till exempel elförbrukningen för olika apparater.
- Egentillverkade kontrollpaneler baserade på Arduino i varje rum med inbyggd ir-detektor som märker om någon står framför panelen. På panelen visas temperatur i rummet, inställd bör-temperatur och effektpådrag på golvvärmen i realtid.
- Egentillverkad multirumförstärkare med 32 kanaler. Varje rum kan lyssna på vad de vill tex spela från telefon eller lyssna på tv:n. Styrs av app eller kontrollpanel. Dolda högtalare i tex badrummet.
- Dold kabeldragning i golv och väggar.
- Andra smarta "analoga" funktioner är tvättnedkast från 3:e våningen och nedkast för returburkar från köket.
Se övriga finalister här:
Britta Andres och Stefan Haller, Sundsvall
Anders Kjellström, Mölndal
Hans-Olof Nilsson, Agnesberg
Peter Rhodin, Gävle