Energi
Därför dröjer starten av O2
Det är bara O3-reaktorn som är i drift. Fakta: OKG Grafik: Jonas Askergren
Det går långsammare att modernisera säkerhetssystemen vid reaktorn Oskarshamn 2 än tänkt. Först i september nästa år bedöms den leverera el igen.
Kraftbolaget OKG har i samförstånd med underleverantörer bestämt sig för att arbetet med att uppdatera säkerhetssystemen på O2an får ta längre tid än ursprungligen beräknat.
Det skulle ha avslutats den 21 april nästa år, men väntas nu fortsätta fram till i september 2014. Därmed kommer O2an stå still fram tills dess.
-Det är storleken och komplexiteten i arbetet som gör att det tar längre tid än beräknat, säger OKGs vd Johan Svenningsson till Ny Teknik.
Han förklarar att det handlar om att utföra ett mycket stort antal uppgifter i en anläggning som byggdes på 60- och 70-talen och att det tar tid att säkra kvaliteten i de olika installationerna.
Moderniseringen av säkerhetssystemen startade den 1 juni och utgör en deletapp i arbetet med att livstidsförlänga reaktorn och höja effekten från 660 MW till 840 MW.
Alltsammans beräknas vara klart 2015 och vara ett av de största industriprojekten i Sverige på senare år - investeringen uppgår till 8 miljarder kronor
Så här beskriver OKG arbetet i siffror: 800 ton nya komponenter ska föras in i anläggningen, 85 mil kablage förläggs och lika mycket kablar ska demonteras och tas bort, 5 800 anläggningsobjekt påverkas och 80 000 kopplingar och 20 000 svetsar utföras. Över 2 000 personer från flera länder i Europa är engagerade i projektet.
Det största lyftet under arbetena är dock avklarat. Johan Svenningsson berättar att man lyfte ut de två gamla mellanöverhettararna i turbinanläggning och lyfte in nya. Lyftet vägde 158 ton.
-Vi klarade det med de ordinarie traverserna men det krävde noggrann planering, säger han.
I dagsläget står också O1an still eftersom kraftbolaget byter dess högtrycksturbin. Den ska starta igen den 17 december, som planerna ser ut nu.
Därmed är det bara O3:an som är i drift.
-Vi levererar 1330 Megawatt, det är näst intill full effekt, säger Johan Svenningsson.