Energi

Daimler börjar bygga batterifabrik i USA

Foto: Daimler
Foto: Daimler
Foto: Daimler
Foto: Daimler

Daimlerkoncernen har fått upp ångan när det kommer till elektrifiering. Nu avslöjar de att nästa steg är att bygga en ny batterifabrik i USA.

Publicerad

Tyska jätten Daimler har under året lanserat en hel del elektrifierade nyheter. Från el-lastbilarna Fuso Ecanter, Mercedes Eactros och Freightliner EM2 – till personbilen Mercedes EQC.

Och nu kommer ytterligare en nyhet, om än inte för produktportföljen. Detta i form av att Daimler investerar en miljard dollar i en ny batterianläggning i närheten av sin Tuscaloosa-fabrik i Alabama, USA.

– Vi siktar på att spela en pionjärsroll inom utvecklingen av e-mobilitet, säger Markus Schäfer, produktionschef på Mercedes-Benz och styrelsemedlem i Daimler i ett uttalande.

Investeringen kommer som en del i den större strategin att börja förbereda koncernen för att producera elektrifierade fordon. Bara Mercedes håller på att utveckla sex fabriker för att de ska kunna bygga EQ-elbilar.

Den nya batterifabriken kommer tillsammans med sju andra anläggningar i Tyskland, Kina, Thailand att utgöra ryggraden i batteriproduktionen. Och att Daimler har stora planer har gjort avtryck hos analytiker. Bland annat PA Conuslting har i en rapport uppgett att de räknar med att den tyska koncernen kommer att vara ledande inom elektrifiering 2021.

Sedan ska det nog nämnas att det Daimler kallar för batterifabrik inte handlar om att utveckla eller producera egna battericeller. Det rör sig absolut inte om en Gigafactory. Nej, den nya anläggningen kommer bara att sätta ihop batteripacken. När Ny Teknik pratade med Markus Schäfer under presentationen av Mercedes EQC sa produktionschefen att de valde att lägga ner batteriproduktionen 2012 på grund av konkurrens och istället fokusera på andra bitar av elektrifieringen. Man ansåg att det skulle vara för kostsamt att försöka konkurrera med LG Chem och Samsung.

Men beslutet innebär att man till viss del är utelämnad till underleverantörer. I en intervju med branschmedia har Schäfer uttryckt viss oro över att inte äga hela produktledet – men att man trots det inte hade för avsikt att börja bygga egna batterier igen.

Fotnot: Daimlerkoncernen består av: Mercedes-Benz, Smart, Freightliner, Mercedes Benz Truck Group, Mitsubishi Fuso, Thomas Built Buses, Western Star, BharatBenz och Setra.