CCS-teknik och böter minskar CO2-utsläpp

2009-08-19 15:31  

Koldioxidutsläppen från Europas elproduktion kan minskas med 85 procent fram till år 2050 till en kostnad som inte överstiger 50 Euro per ton koldioxid.

Det hävdar Chalmersforskaren Mikael Odenberger i sin doktorsavhandling "Pathways for the European electricity supply system to 2050 - implications of stringent CO2 reductions".

Mikael Odenberger menar att koldioxidutsläppen kan minskas radikalt med effektiviseringsåtgärder och dagens tillgängliga och kända teknik.

För att förändra kraftverksparken krävs det politiska styrmedel som avgiftsbelägger koldioxidutsläpp och som stimulerar användningen av ny teknik.

- Med CCS-teknik - avskiljning och lagring av koldioxid i geologiska formationer under mark - ger kolanvändning mycket låga koldioxidutsläpp, skriver Mickael Odenberger i sin avhandling.

Mikael Odenberger anser att en 85-procentig minskning av utsläppen jämfört med utsläppsnivåerna 1990 kan nås med ett utsläppspris som fram till 2050 inte överstiger 50 euro per ton koldioxid.

Blir prisutvecklingen den som visas i avhandlingen blir ett antal tekniker lönsamma, såväl vindkraft och biomassa som CCS och ny kärnkraft, enligt ett pressmeddelande från Chalmers.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt