Energi
Bottenbetyg för Vattenfall
Svenskt kvalitetsindex har genomfört sin stora granskning av energibranschen och för el-jättarna är det ingen munter läsning. Här är hela listan.
Svenskt kvalitetsindex gör varje år en stor granskning av energibranschen. Över 14 000 intervjuer med privatkunder och företagskunder genomförs för att ta reda på hur företag och privatpersoner ser på branschen.
I topp hittar vi inte de stora energibolagen. Det är i stället Luleå Energi som för tredje året i rad har de mest nöjda privatkunderna. Sedan 2007 har bolaget förbättrat sitt betyg årligen. För fyra år sedan hade Luleå Energi ett nöjdhetsbetyg på 69,2. I år toppar man ligan med ett index på 78,4 följt av Sollentuna Energi. Längst ner finns jättarna Fortum, E.on och Vattenfall som fått ett betydligt sämre betyg, knappt godkänt.
I sin rapport skriver Svenskt Kvalitetsindex att Fortum och E.on knappt får godkänt betyg av sina kunder eftersom de har problemet med att bolaget inte anses vara ett prisvärt alternativ.
Svenskt Kvalitetsindex gör en rad likartade undersökningar på olika branscher. Energibranschens medelbetyg på 65,5 kan jämföras med till exempel bankerna som har ett snitt på 71,9. Transportsektorn med kollektivtrafiken, tåg, taxi samt flyget har endast 61,3 i snittbetyg. Här dras medelbetyget ner väsentligt av tågtrafiken som har endast 52,6 i betyg.
Intervallen beskrivs av Svenskt Kvalitetsindex som att missnöjda kunder finns i intervallet 0-60, nöjda kunder i intervallet 60-75 och mycket nöjda kunder i intervallet 75-100.
Årets undersökning visar på en mindre uppgång för branschen. I fjolårets undersökning var nöjdhetsindex på 65,3, en förbättring på 0,2.
Svensk Energis vd, Kjell Jansson gläds åt den fortsatta uppgången som branschen haft de senaste tre åren.
-Vi konstaterar att kunderna upplever att service- och produktkvaliteten har förbättrats. Men vi ligger fortfarande alltför lågt. Därför fortsätter det tålmodiga arbetet att förbättra och förenkla för elkunderna i sitt umgänge med våra medlemsföretag, säger han.
Trots den turbulens som präglat elmarknaden under de två senaste vintrarna och att kunderna har kämpat med höga prisnivåer ha ökat i undersökningen glädjes Kjell Jansson åt undersökningen.
– Med tanke på detta är det extra roligt att uppgången fortsätter. Det krävs ytterligare rejäla kliv uppåt innan branschen kan vara nöjd.
5,4 procent av privatkunderna har haft anledning att klaga på sitt elnätsbolag. Störst irritation, 22 procent, har rört priserna och leveransproblem Därefter kommer fakturaklagomål, 19 procent, och 6 procent av klagomålen har handlat om de avtal man har.
Svenskt Kvalitetsindex konstatera att i jämförelse med andra branscher har elhandelsföretagen en låg andel klagomål, men att de kunder som klagat i genomsnitt är mer missnöjda med hanteringen.
Kjell Jansson är nöjd med att årets mätning visar att andelen klagomål är låg i jämförelse med andra branscher.
-Det ser jag också som ett glädjande tecken. Bankerna, som nu toppar alla mätningar, låg illa till under bankkrisens dagar. Men låt oss lära mer av dem, vi ska göra samma resa, innan vi är nöjda.
Generellt kan man konstatera att privatkunder i storstadsområden är mindre nöjda med sina energibolag än kunder i mindre och mellanstora städer. En förklaring är enligt Svenskt Kvalitetsindex att kunder i mindre städer anser att mindre regionala bolag är bättre på att levererar servicekvalitet och är ett mer prisvärt val.
Luleå i topp Fortum i botten
Elhandelsbolag nöjdhet 2011
Luleå Energi 78,4
Sollentuna Energi 74,2
Jämtkraft 72,7
Karlstads Energi 72,7
Varberg Energi 72,1
Godel 72
Skellefteå Kraft 71,6
Telge Energi 71,4
Gävle Energi 70,2
Annan 69,8
Dala Kraft 67,8
Öresundskraft 67,2
Bixia 67
Lunds Energikoncern 66,5
Dinel 64,3
Göta Energi 63,8
Vattenfall 63,3
E.on 60,9
Fortum 60,3
Källa: Svenskt Kvalitetsindex