Energi
Billigare solvärme med våt kemi
En högeffektiv solfångare som är billig att tillverka har utvecklats vid Uppsala universitet. Tillverkningen bygger på en enkel, våtkemisk process och tillverkningen av solfångarna kan komma igång om ett par år.
För att solvärme ska bli ett reellt alternativ till uppvärmning med olja och el krävs effektiva och billiga solfångare. Tobias Boström på Ångströmlabbet i Uppsala har nu utvecklat en metod som uppfyller kraven; hans högeffektiva solfångare tillverkas av billiga material i en enkel, kontinuerlig process.
Hemligheten hos en bra solfångare är att dess yta ska suga åt sig så mycket som möjligt av solljuset, men samtidigt avge så lite värmestrålning som möjligt.
I sin doktorsavhandling beskriver Tobias Boström en våtkemisk process för att tillverka ytan, som absorberar 97 procent av solljuset och strålar ut bara 5 procent av den infångade värmen. Det anses mycket bra i branschen.
Vanligtvis sputtras det solfångande ytmaterialet fast på en plåt i en vakuumkammare. Men en sådan anläggning kostar mycket, och kapaciteten är begränsad av kammarens storlek och den cykeltid som vakuumsystemet kräver.
Tobias Boströms kemiska tillverkningsmetod kan i stället användas för kontinuerlig, storskalig produktion i normal miljö. Han får nu hjälp av två hemliga industriföretag för att industrianpassa metoden. En sådan produktionsanläggning kommer att kosta mindre än
en femtedel av motsvarande traditionella utrustning.
- Nästa höst har vi en pilotlina i drift, och om ett par år kan det finnas en kommersiell tillverkning, hoppas han.
Tillverkningsmetoden bygger på "sol-gel"-teknik där det blivande ytmaterialet finns i en lösning (solution) som sprejas på underlaget, varefter det stelnar (gelar).
Ytan består av två absorberande skikt med små partiklar av nickel inbäddade i aluminiumoxid, och ett tredje antireflexskikt av kiseloxid. De tre lösningarna sprejas, en efter en, på en aluminiumplåt och bakas därefter i en ugn.
I ett färdigt solvärmesystem sitter solfångaren fastlödd på vattenrör som för solvärmen in till en ackumulatortank i huset.
Själva solfångaren är dock den begränsande och dyraste delen i värmesystemet.