Energi

Billigare gas ger sjunkade elpris i Sverige

Gasledningar vid en tysk gasstation. Arkivbild. Foto: Stefan Sauer/AP/TT
Gasledningar vid en tysk gasstation. Arkivbild. Foto: Stefan Sauer/AP/TT

Gaspriset på den europeiska marknaden fortsätter att falla. Det gör också det svenska elpriset, enligt elbörsen Nordpool.

Publicerad

Lägre gaspris, mildare väder och mer vind. Det är faktorerna bakom att elpriset på den svenska marknaden faller tillbaka.

Inför tisdagen sjunker priset i södra Sverige, elområde 3 och 4, Svealand och söderut, till 1:13 kronor per kWh, från nivåer kring 1:50 i julhelgen och rekordtoppar på 3–4 kronor förra veckan, alltså betydligt billigare än den senaste veckan även om kostnaden fortsatt ligger betydligt högre än vad som tidigare var normalt. I norr ligger priset som brukligt betydligt lägre, runt hälften på tisdagen.

Det sydsvenska elpriset påverkas i hög grad av kostnaden för elektricitet på kontinenten, som i sin tur styrs mycket av gaspriset. Priset på den nederländska gasbörsen föll under måndagsförmiddagen med ytterligare närmare 20 procent till som lägst omkring 90 euro/MWh, efter att under förra veckan varit uppe på över 180 euro/MWh.

De europeiska pristopparna har fått mängder av tankfartyg med amerikansk gas att ta sikte på Europa, vilket då pressat tillbaka priset.

Samtidigt strömmar den ryska gasen för sjunde dagen i rad österut – från Tyskland till Polen – tvärt emot den normala riktningen, rapporterar Reuters.

Varför den ryska gasen strömmar tillbaka österut har blivit föremål för politiskt bråk, som faller tillbaka på de rysk-västliga spänningarna kring Ukraina. Rysslands president Vladimir Putin har vid flera tillfällen bestämt nekat till att ryssarna begränsar gasexporten till Europa. Han hävdar att tyska gasimportörer säljer gasen tillbaka.

Ett normalt gaspris före det senaste halvårets rusning låg kring 20 euro/MWh.