Batterijätten laddar i Kina

Gävle riskerar att förlora kampen om Boston Powers nya batterifabrik till Kina. Men en annan tillverkare av batterier kan vara på väg till orten.

<p>- Beslutsprocessen var snabbare i Kina. Boston Power har lagt sina Gävleplaner på is. I stället gör man nu sin första investering utanför USA, </p> <p>i Kina, säger Stefan Klahr, vd för Teknikparken i Gävle. </p> <p>Enligt honom är Sverige ute ur bilden för tillfället.</p> <p>- Boston Power koncentrerar sig på Kina, säger han.</p> <p>Batteriforskaren Christina Lampe-Önnerud, vd och grundare för USA-baserade Boston Power, uppger dock att inga avtal är klara.</p> <p>- Det är för tidigt att ge besked om nästa etablering. Men det råder ingen motsats mellan att satsa i Kina och Sverige. Vi vill ha tillverkning på flera håll i världen, säger hon.</p> <p>- Däremot är det inte säkert att vi bygger en batterifabrik i Gävle, det finns flera orter som är intressanta.</p> <p>En av de största investerarna i Boston Power är svenska Wallenbergstiftelsernas investmentbolag FAM (Foundation Asset Management).</p> <p>Boston Power marknadsför laddningsbara batterier som används till bland annat bärbara datorer och elfordon. Företaget levererar battericellerna till Saabs elbilsprojekt ZE 9-3. </p> <p>I slutet av april reste Christina Lampe-Önnerud runt i Sverige för att undersöka möjligheterna att få offentligt stöd för att tillverka litiumjonbatterier i landet. </p> <p>En etablering förväntades skapa hundratals nya jobb samt forskning och utveckling. </p> <p>Men den 25 juni i somras beslutade styrelsen i Boston Power - där den svenske affärsmannen Axel Wallenberg representerar FAM - om en nyemission på 60 miljoner dollar (runt 450 miljoner kronor). Pengarna ska användas för att bygga en batterifabrik utanför Shanghai i Kina, med bidrag från den kinesiska staten.</p> <p>Både i Ludvika, Christina Lampes Önneruds hemstad, och i varseldrabbade Gävle har man hoppats starkt på Sverige-etablering. </p> <p>Näringsminister Maud Olofsson träffade Boston Power-grundaren och skrev efteråt ett långt brev till företaget om fördelarna med att investera i clean tech i Sverige.</p> <p>- Vi tycker att vi hade ett väldigt intressant läge. I och med att Ericsson avvecklar friställs lokaler och kompetent personal, säger regiondirektören i Gävleborg, Mats Törnquist.</p> <p>I nästa vecka reser ett näringslivsgäng från Ludvika till USA Boston Power i USA. </p> <p>Men i Gävle lämnar man nu detta spår.</p> <p>- Ett annat stort batteriföretag förhandlar om en etablering och besked är att vänta redan inom ett par veckor, uppger Stefan Klahr på Teknikparken i Gävle.</p> <p>I samband med att telekom-bolaget Ericsson gör sorti från Gävle vid årsskiftet väntas uppåt 3 000 jobb på orten att försvinna.</p>

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt