Energi

Avgå Svanberg!

Carl-Henric Svanberg
Carl-Henric Svanberg

I helgen krävde två BP-direktörer att Carl-Henric Svanberg avgår som BP:s styrelseordförande.

Publicerad

Nu växer kritiken mot Carl-Henric Svanberg även inom BP för att han gjort sig osynlig i samband med oljekatastrofen i Mexikanska bukten, som nu är inne på sin 47:e dag

Det är två ”högt uppsatta BP-direktörer” som anonymt låtit sig intervjuas av den brittiska tidningen Independent on Sunday.

De säger att missnöjet med Carl-Henric Svanbergs låga profil växer inom BP:s ledningsgrupp och att många nu anser att hans dagar på BP är räknade.

- Han har förvandlat en kris till en katastrof. Han måst avgå, säger en av BP-direktörerna.

Det är första gången som det kommer kritik mot Carl-Henric Svanberg från den egna organisationen.

Det har gått en och en halv månad sedan BP:s oljekälla i Mexikanska bukten havererade och tusentals liter olja strömmar ut i havet varje dag.

Men Carl-Henric Svanberg har gjort sig osynlig.

Han har bara gjort ett enda offentligt framträdande under den här tiden, enligt Independent.

I stället är det BP:s vd Tony Hayward som svarat för all information. Det är den rollfördelning som både Carl-Henric Svanberg och Tony Hayward uppger ha varit bestämd från början.

Men BP-direktörerna anser att det var ett felaktigt beslut.

- Läckan är en katastrof för BP och för världen. Men den har förvärrats av sammanbrottet i BP:s egen kommunikation och pr. Det är katastrofalt, riktigt katastrofalt, säger en av BP-direktörerna till Independent.

Och tidningens business-redaktör Margareta Pagano ställer i en kommentar frågan:

”Hur djupt måste vi borra för att hitta BP:s ordförande?”

- Var gömmer sig Carl-Henric Svanberg? Och varför gömmer han sig? Den svenske styrelseordförandens beteende är lika mystiskt som storyn i en Stieg Larsson-deckare, skriver Margareta Pagano.

Hon skriver att Carl-Henric Svanberg har kallats Nordens "golden boy" - en svensk Richard Branson som sägs vara en lysande kommunikatör.

- Men vi har varken sett elle hört något i den riktningen, skriver hon.