7 MW direktdriven vindturbin

2015-05-20 15:11  
Prototypsnurran på 7 MW byggs i danska Österild. Foto: Siemens

Den första prototypen i Siemens nya serie av 7 MW direktdrivna vindkraftverk byggs nu i danska Österild.

Bara några månader efter lanseringen av det nya 7 MW-vindkraftverket vid offshoremässan Ewea i Köpenhamn så uppför nu Siemens en första prototyp i Österild. Även om kraftverkstypen SWT-7.0-154 egentligen är tänkt för installation till havs byggs prototypanläggningen på land för vidare fälttester.

Flertalet komponenter, inklusive den rotorn med diametern 154 meter, är hämtade från de 6 MW anläggningar som sålts i några år. Främst har generatorn och det elektriska systemet uppgraderats genom starkare permanentmagneter och en uppgraderat konverter och transformator.

Genom avsaknaden av växellåda kan hela konstruktionen göras mycket kompakt. Man räknar med att de kranar och installationsfarkoster som används i dag även ska kunna användas för installationer av de nya 7 MW-verken.

D7-plattformen beräknas kunna producera 32 miljoner kilowattimmar vid placering till havs, tillräckligt för att försörja 7000 hushåll, beräknar Siemens.

Fälttesterna i Österild beräknas pågå i två år, och därefter planerar Siemens att sätta igång serietillverkning.

Håkan Abrahamson

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt