Elbilar

Volvo får koncernkonkurrens när Geely lanserar ”Zeekr”

Ett nytt märke som ska kunna tackla Tesla. Enligt uppgifter har Volvoägaren Geely planer på att utöka märkesportföljen.

Publicerad

I fjol lanserade Geely sin nya elbilsplattform kallad Sutstainable Experience Architectur, SEA. Det var sagt att det skulle bli en koncernplattform på vilken man skulle kunna bygga ”alla” typer av elbilar. Därtill beskrivs den vara branschens första arkitektur baserad på öppen källkod och att man kan tänka sig att erbjuda den till andra tillverkare.

Inom Geelykoncernen finns åtta olika personbilsmärken varav två, Polestar samt Geometry, är rena elbilsmärken. Men tydligen räcker inte det, för nu kommer uppgifter om att den kinesiska koncernen vill lansera ytterligare ett nytt rent elbilsmärke, baserat på den nya SEA-plattformen. Det rapporterar Reuters.

Geelys nya plattform SEA, Sustainable experience architecture. Foto: Geely
Geelys nya plattform SEA, Sustainable experience architecture. Foto: Geely

Ska ha känsla av exklusiv klubb

Det nya märket går under namnet ”Zeekr” och ska hamna under utvecklingsföretaget Lingling Technologies paraply. Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer Zeekr att positioneras som ett globalt premiummärke och det mål som man har siktat in sig på är Tesla. Dock med twisten att märket även ska ha känslan av en exklusiv klubb.

Planen är att öppna visningslokaler i städer och där sälja bilar till fasta priser, alltså exakt som Tesla, istället för att sälja bilar i traditionella bilhallar. Vidare är tanken att märket även ska ha en egen lifestyle-avdelning med egenbrandade kläder och tillbehör samt klubb.

Reuters skriver också att det finns planer på att bilägare dessutom ska kunna köpa in sig i företaget – något man då hoppas ska ge ett starkare band och högre lojalitet mellan märke och kund.

Fler detaljer presenteras i morgon

Geely har ännu inte kommenterat nyhetsbyråns uppgifter, men enligt uppgifter till Ny Teknik kommer Geely att presentera mer information nu på tisdag. Det framgår inte heller hur det här skulle kunna påverka märkesförhållandet inom koncernen. Polestar är ju i dagsläget Geely-koncernens ”premiumelbilsmärke” och Volvo (som ska vara helelektriskt 2030) är ju de som drar gruppens lans i premiumsegmentet.

Fotnot: De personbilsmärken som i dag ingår i Geely-koncernen är: Volvo Personvagnar, Polestar, Lync&Co, Geely Auto, Geometry, Proton, Lotus, samt Smart. Därtill äger de även LEVC (London Taxi), Terrafugia samt har ägande i både Volvo AB samt Daimler (som i sin tur äger Mercedes-Benz)