Teslas (nya) sensorteknik ska rädda liv

2020-08-25 15:04  
Insidan av en Tesla. Snart kan den begåvas med en ny övervakande sensor. Foto: Vadim Ghirda

En teknik som kan rädda liv – när bilen står stilla. Nu har Tesla ansökt om att få sätta in en ny typ av sensor som ska övervaka interiören så att barn inte glöms bort i baksätet.

Det är ofattbart tragiskt, men årligen dör runt 50 barn i USA av värmeslag på grund av att de har lämnats i en bil när det är höga temperaturer ute. Problemet, som ofta kommer av tankspriddhet eller bristande uppmärksamhet hos den vuxna som kör bilen, är så stort att USA:s senat 2017 uppmanade biltillverkarna att göra något åt saken.

GM, Nissan och Hyundai har utvecklat teknik som ska avhjälpa problemet och nu sällar sig Tesla till dem som med sensorer vill förebygga den här typen av olyckor, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån har den amerikanska tillverkaren ansökt om tillstånd att få sätta in sensorer som använder sig av mililmetervågor i det olicensierade spektrumet. Skälet till att de lämnat in en ansökan är att effekterna man ämnar köra är högre än vad som tillåts i dag.

Läs mer: Nya elbilen laddar tre mil per minut

Tekniken är tänkt att använda fyra sändare och tre mottagande antenner, och enligt Tesla är den här typen av sensorer bättre än system som förlitar sig på kameror eller sätestryck. Bland annat eftersom det radarbaserade systemet ska ha ett visst djupseende då de kan se igenom exempelvis en filt som ligger över ett babyskydd,

Vidare skriver Tesla i sin ansökan att tekniken kan göra skillnad på ett barn och ett objekt lämnat i sätet vilket ska minska riskerna för falsklarm. Hur då? Jo, genom att bland annat uppmärksamma mikrorörelser som andetagsmönster och hjärtslag.

Läs mer: Tesla: Självkörande bil tio gånger så säker

Andra vinster med systemet är enligt tillverkarens att radarn kan utvärdera kroppsstorlek på passagerare och optimera hur krockkuddar löses ut beroende på vem som sitter i sätet.

Därtill ska systemet lösa ett annat, och mycket mindre problem. Det kan det med större precision avgöra när bältespåminnaren ska köras – för vem har väl inte ställt en matkasse i passagerarsätet för att sedan irriteras av påminnelsen?

Felix Björklund

Mer om: Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt