Ultraljudssensorer räddar barnen som glömts i bilen

2017-10-05 10:16  
Hyundai presenterar systemet ”Rear Occupant Alert” – som bygger på ultraljudssensorer. Foto: Hyundai

I USA dör årligen ett stort antal barn som har glömts i bilar. Därför har landets politiker satt press på bilindustrin kring att utveckla baksätesvarnare. Nu presenterar Hyundai systemet ”Rear Occupant Alert” – som bygger på ultraljudssensorer.

Ett ögonblicks tankspriddhet kan få ödesdigra konsekvenser. Sedan 1990 har fler än 800 barn dött i USA till följd av värmeslag i bilar. I 55 procent av fallen hävdade föräldrarna att de var ovetande om att barnen befann sig i fordonet. Detta uppger organisationen Kids and Cars. Hittills i år ligger dödssiffran på 38 barn – men 2017 har USA:s senat satt press på biltillverkarna att de ska installera teknik som kan förebygga problemet

Några producenter har varit snabba med att utveckla egna system. Hyundai blir den tredje koncernen med teknik som varnar för bortglömda barn i baksätet. De har släppt en film som demonstrerar ”Rear Occupant Alert”, och avslöjat att systemet kommer lanseras i ett urval av deras bilar från och med modellår 2019.

– Rear Occupant Alert är ännu ett exempel på hur vi kan göra saker bättre på Hyundai. Det här är det första steget mot att kunna förebygga tragedier. Vi förstår hur ett ögonblicks bristande omdöme eller ouppmärksamhet kan få fruktansvärda konsekvenser, säger Mike O’Brian, vice produktchef för Hyundai Motor America till Automotive World.

Läs mer:

Läs mer: Bilen larmar själv om olyckan är framme

Den första biltillverkaren som introducerade baksätesvarnare var GM, med suven Acadia från GMC för modellår 2017. Efter det har GM följt upp med tekniken i modeller från Buick, Cadillac, Chevrolet och GMC. Nissan har gått ut med att deras Pathfinder, modellår 2018, får ett liknande system som det GM använder.

Deras tekniklösning utgår från huruvida dörrarna har öppnats och stängts. Hyundais system använder istället ultraljudssensorer som känner av rörelser i baksätet. Till att börja med kommer en påminnelse på displayen när föraren kliver ur bilen. Om föräldern likväl stänger dörren så kommer fordonet blinka med lamporna och tuta. Via Hyundais Blue Link-uppkoppling får föraren dessutom ett sms som påminner den lilla människan i baksätet.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt