Elbilar

Tesla sänker priserna – Model S och X billigare i Sverige

Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

Biltillverkaren sänker priserna på flera modeller i flera länder, samtidigt upphör erbjudandet med gratis laddning i Teslas eget nätverk.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Under natten till onsdagen gick Tesla ut med att företaget sänker priserna på flera marknader, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Hur stor sänkningen är och vilka bilar som påverkats verkar variera från land till land. I Sverige har både Model S och X fått lägre prislappar. Bilarnas instegspris har sänkts med cirka 50 000 kronor.

Samtidigt upphör erbjudandet om gratis laddning i Teslas laddnätverk Superchargers vid köp av en ny bil, något som tidigare ingått för den som köpt Model X eller Model S.

Alla lagerbilar som beställs från den 27 maj och levereras innan den sista juni kommer dock att både få fri tillgång till Supercharging och säljas till det nya lägre priset, uppger Tesla i ett mejl till Ny Teknik. 

Här är de nya priserna:

  • Tesla Model S Long Range: 909 000 kronor.
  • Tesla Model S Performance: 1 069 000 kronor.
  • Tesla Model X Long Range: 1 000 900 kronor.
  • Tesla Model X Performance: 1 169 000 kronor.

I exempelvis USA har även Model 3 och fått en prissänkning, men där verkar priserna än så länge vara oförändrade i Sverige.

Prissänkningen kommer efter att Tesla nyligen har börjat skala upp tillverkningen i USA igen efter nedstängningen till följd av coronaviruset.

Biltillverkaren har även nyligen presenterat en ny batteriteknik som ska ge mer långlivade och billigare batterier. De ska lanseras först i Model 3-bilar för den kinesiska marknaden, för att sedan successivt rullas ut till fler modeller och länder. Den nya batteritekniken har alltså troligen ingenting med dagens prissänkning att göra.