Elbilar

Tesla bekräftar fabrik för batteritillverkning

Teslas vd Elon Musk. Foto: TT
Teslas vd Elon Musk. Foto: TT

Tesla överraskar marknaden med en vinst för tredje kvartalet. I samband med rapporten, som fick aktien att rusa, bekräftar vd Elon Musk att den nya ”gigafabriken” i Shanghai även ska satsa på batteritillverkning.

Publicerad

Elbils- och energiföretaget fortsätter att satsa i en rasande takt. De stora omkostnaderna hade lett till att marknaden, enligt nyhetsbyrån Reuters, hade väntat sig en förlust på 42 cent per aktie. Men med engångskostnader borträknade redovisar Tesla i stället en vinst om 1,86 dollar per aktie.

Beskedet innebar att aktien rusade drygt 20 procent i efterhandeln i New York.

I rapporten skriver företaget att ”provproduktion” nu är i gång i Kina. I Shanghai har Tesla som första västerländska biltillverkare fått tillstånd till en egen fabrik, alltså utan kinesiskt delägande. Anläggningen har uppförts genom dygnet-runt-arbete i tio månader, enligt en tidsplan som många bedömare på förhand dömde ut.

– Såvitt jag vet har ingen fabrik av den här storleken, någonstans i världen, tidigare byggts på så kort tid, säger vd Elon Musk i konferenssamtalet med investerare efter rapporten.

”Fler byggnader”

Han får en fråga om det endast är bilmodellen 3 som ska byggas i Shanghai, eller vad de oförklarade ytterligare byggnader som förbereds där är för något.

– Den andra byggnaden är faktiskt för batterier och moduler, och fler byggnader är att vänta, även för Model Y, blir svaret.

Y är Teslas nästa modell – efter de nuvarande S, X och 3 – som nu säljs i form av förbeställningar och ska börja levereras i stor skala under 2020.

– Jag körde nyligen Model Y-prototypen, säger Musk.

– Jag tror den kommer att sälja mer än S, X och 3 tillsammans.

I vinter ska Shanghai börja avlasta verksamheten i Kalifornien, som än så länge förser samtiga marknader med elbilar. Succén Model 3, som exempelvis är den mest sålda bilen i Nederländerna och Norge just nu, har tänjt Teslas infrastruktur till det yttersta. Många kunder, även i Sverige, har på sistone klagat på dålig service.

Men tillväxten fortsätter. Och i skuggan av bildivisionen växer även andra delar, i första hand solpaneler och batterier. Tesla med flera aktörer har på det området fått pr-hjälp av en serie uppmärksammade elavbrott i Kalifornien på sistone, avbrott som hushåll med solenergitak kopplade till batteribackup slipper.

– På lång sikt tror jag att Tesla Energy kommer att motsvara bildivisionen i storlek, det kan även bli större, säger Musk.