Elbilar

Operatören Mer chockhöjer kostnaden för elbilsladdning

Nu höjs priset på elbilsladdning. Foto: Mer
Nu höjs priset på elbilsladdning. Foto: Mer

Dyrare energipriser innebär att kostnaden för offentlig laddning drar iväg. Nu meddelar operatören Mer vilken prislapp deras kontakter kommer med – och det är en ordentlig höjning.

Publicerad

Att ladda en elbil har hittills varit en förhållandevis billig historia. Särskilt om man kan göra det via hemladdning. På offentliga stationer har priset varit högre, men även om man enbart laddar så – har elbilen haft billigare drivmedel än fossilbilar.

I takt med att elpriset skenat iväg måste laddoperatörena se över sina prislistor och nu har Mer meddelat vilken tariff de kommer köra efter den 1 november.

Mer är Sveriges största laddoperatör, med runt 3 000 publika laddpunkter.

Nu meddelar företaget att de nya taxorna kommer som en effekt av den rådande situationen på elmarknaden med ökade kostnader för elhandel och elnätsavgifter.

Så mycket dyrare blir det

Vad handlar om för prisökningar? För de som har abonnemanget Mer Flexible höjs priset per kWh på AC-laddning med 100 procent, vanlig snabbladdning höjs med 36 procent/kWh och så kallad ultrasnabb laddning, alltså effekter över 150 kW, blir 43 procent dyrare.

I reda siffror handlar det om 6-, 7,5- samt 8,5 kr/kWh för de olika alternativen.

Skulle du inte ha abonnemang är priserna än högre: 7,2-, 9- samt 10,2 kr/kWh.

Ökning på 386 procent

För de som primärt laddar på Mer påverkas även abonnemanget Mer Around. I dag kostar det 499 kr/månad och för de pengarna får man 450 kWh laddning/månad. Efter 1 november hoppar månadskostnaden upp till 849 kr samtidigt som man endast får 200 kWh laddning.

Här handlar det om en prisökning på 386 procent. Därtill så får man inte rabatterat pris på laddning efter att potten är slut – utan då är det Flexible-priserna som gäller.

Även det större abonnemanget Mer Ahead, som i dag kostar 1 200 kronor för 900 kWh får en rejäl kostnadsökning per kWh. I november är kostnaden 2 000 kronor för 450 kWh. Alltså betalar man 1,3 kr/kWh i dagsläget och 4,4 kr/kWh efter 1 november vilket då motsvarar en höjning med 333 procent.

Även i detta abonnemang försvinner det mer förmånliga priset per kWh efter det att man förbrukat sin månadspott.

Mer är inte ensamma om att öka priserna för laddning. Merparten av operatörerna har flaggat för att priserna har eller inom kort ska höjas.

Prisökningarna på Mer

Mer Flexible:

I dagsläget – efter 1 november

AC-laddning: 3 kr/kWh – 6 kr/kWh

DC-laddning: 5,5 kr/kWh – 7,5 kr/kWh

UFC (>150 kW): 5,95 kr/kWh – 8,5 kWh

Mer Around

I dagsläget – efter 1 november

499 kr/mån – 849 kr/mån

450 kWh – 200 kWh

Mer Ahead

I dagsläget – efter 1 november

1 200 kr/mån – 2 000 kr/mån

900 kWh – 450 kWh