Elbilar

Nu får Polestar 2 trådlösa uppdateringar av mjukvaran

Bland de nya säkerhetsfunktioner som tankas ner trådlöst finns den molnbaserade tjänsten Connected Safety, som hämtar in data från andra Polestar- och Volvobilar. Foto: Polestar
Bland de nya säkerhetsfunktioner som tankas ner trådlöst finns den molnbaserade tjänsten Connected Safety, som hämtar in data från andra Polestar- och Volvobilar. Foto: Polestar

Precis som en Tesla ska den svenska elbilen inte längre behöva besöka verkstaden för att få nya funktioner och förbättringar. Polestar 2-ägarna kan nu bland annat förvänta sig trådlösa uppdateringar som ger en ökad räckvidd och kortade laddtider.

Publicerad

Polestar 2 har hyllats av en tämligen enad global presskår som en av de bästa elbilarna på marknaden – en av få som kan utmana Tesla, även om ett smolk i bägaren är att tillverkaren tvingades återkalla fordon två gånger inom loppet av en månad under hösten 2020.

En skillnad mot Tesla har dock varit att Polestar 2 inte har kunnat uppdatera sin mjukvara trådlöst – men nu är funktionen Over-the-Air (OTA) tillagd. Det skriver Polestar i ett pressmeddelande. Bilen är ständigt uppkopplad och uppdateras löpande med nya funktioner och förbättringar utan besök på verkstaden.

– Med OTA kan vi skicka den senaste mjukvaran direkt till alla Polestar 2-kunder på samma sätt som de är vana vid på sina smarta telefoner. Våra utvecklingsteam förbättrar ständigt funktionaliteten och utvecklar nya funktioner. Med OTA kan vi löpande uppdatera alla bilar med ny mjukvara – vilket innebär att även de tidigaste bilarna får tillgång till den senaste mjukvaran och därmed kan ta del av alla nya funktioner, säger Polestars vd Thomas Ingenlath i pressmeddelandet.

Bolaget smög igång funktionen till en begränsad skara Polestar 2-ägare redan i december, men nu rullas uppdateringen ut på bred front globalt. Bil-ägarna kan bland annat förvänta sig är att bilen får förlängd räckvidd och kortad tid vid likströmsladdning.

Till detta kommer nya säkerhetsfunktioner, bland annat i form av den molnbaserade tjänsten Connected Safety. Med hjälp av data från andra Polestar- och Volvobilar, exempelvis från fordonens antisladdsystem, kan förare varnas för eventuella risker längs vägen – från väderförhållanden till rena olyckor

Över tid förbättras en stor del av bilens funktioner, bland dem finns Bluetooth-anslutningen, 360-graderskameran, timern till klimatanläggningen samt den digitala ägarmanualen. Man får även uppgraderingar av infotainmentsystemet som drivs av Android Automotive OS. Polestar slänger också med vad de kallar för "en säkerhetsrelaterad buggfix för bilens framdrivning".