ELBILAR

Nio lanserar budgetmärke – siktar på att utmana Volkswagen

Ett utmanarmärke som ska erbjuda elbilar som folk har råd med. Det är vad Nio planerar att lansera och man är inte oblyg med att peka ut att Volkswagen är rivalen man vill trumfa.

Det har varit ett ryckte det senaste halvåret att Nio ska lansera ett nytt märke i Europa. Detta ska framförallt erbjuda bilar för en billigare peng och det har pratats om kodnamn som ”Firefly” och ”Alps”. Men hittills har det varit mest rykten, tills nu. I en intervju med tyska Der Spiegel avslöjar företagets chef William Li att man bestämt sig – ett nytt märke är på gång.

I dag är Nios billigaste modell i Europa ET5 som precis lanserats. Och visst, den har en markant lägre prislapp än de större bilarna ET7 och EL7, men det är fortfarande närmare 700 000 kronor om man ska hala fram plånboken för ett köp.

Det här ska det bli ändring på med det nya märket.

Detta då Nio under det nya märket vill halvera priströskeln och då kunna utmana i helt nya segment. Inte minst att få ge sig in i klassen ”folk-elbilar”.

– Prismässigt betyder det att vi också attackerar Volkswagen starkare än tidigare, säger William Li, grundare av Nio till tidningen.

Tuff konkurrens på elbilsmarknaden

Enligt William Li kan det bli svettigt för europeiska tillverkare framöver. Detta då han menar att de kinesiska biltillverkarna har flera fördelar. Vilka då? Jo, det börjar med bättre tillgång på råmaterial. Därtill har man i Kina starkare leverantörsled kring allt som rör elbilar och inte minst – man har en enorm inhemsk marknad att luta sig mot.

Flera medier rapporterar om att det nya märket kommer att produceras i Kina och sedan exporteras till Europa. I somras kom det uppgifter om att att priset kunde ligga på motsvarande 200 000 yuan och i slutet av året rapporterades det att de första modellerna skulle vara halvkombi-kaross samt att även de skulle ha utbytbara batterier.

Exakt när Nios budgetmärke kan komma återstår att se, men det pekar mot att det kan bli lansering redan till 2024.