ELBILAR

Mini uppdaterar – så bli nya elbilen

För tre år sedan gick Mini in i elbilseran. Nu uppdateras modellen Cooper som ska erbjudas i fler versioner, får mer effekt samt längre räckvidd.

När Mini lanserade sin första elbil var det initialt inget som revolutionerade segmentet.

Men modellen var genomtänkt (och undertecknad blev övertygad ) och har faktiskt sålt storstilat sedan dess. Lagom till sommaren bryter Mini även ny mark genom att erbjuda sin Cooper som cabriolet vilket då blir något av en enhörning bland elbilar.

Efter sommaren är det dags för en ny generation och denna kommer i två olika versioner. Insteget, Cooper E, får samma 135 kW effekt som dagens bil men batterikapacitet har utökats till 40,7 kWh. Det senare innebär att räckvidden på en laddning i varje fall ska vara över 300 km. Modellen som kallas SE har effekten uppskruvad till 160 kW och batterpacket är här på 54,2 kWh. Exakt hur långt detta ska räcka återstår att se – men närmare 400 km är Minis uppskattning.

Precis som tidigare handlar det om en tredörrarsbil, men som med lite god vilja har plats för fyra och lite packning därtill.

Den nya modellen kommer erbjudas parallellt med en ny elektrisk Countryman och nästa år utökas paletten med ytterligare ett alternativ kallat Aceman.