ELBILAR

Fyra nya elbilar på tre år – här är Skodas nya modelloffensiv

Om tre år ska Skoda ha fyrdubblat sin palett av elbilar. Därtill ska befintliga modellen Enyaq Iv få sig en uppdatering. Här är det tjeckiska bolagets elbilsoffensiv.

Elektrifieringshjulen spinner allt snabbare hos biltillverkarna och inom VW-koncernen är det bråda dagar. I slutet av förra veckan presenterades elbilen Cupra Tavascan och på det kommer nu Skodas modellprogram på det. Men där spanjorerna visade en produktionsklar historia – är tjeckerna inte redo att visa allt än.

Däremot är de tydliga med att de den kommande tiden har bråda dagar. Fram till 2026 ska man komma med sex elbilar. Av dessa är två uppdateringar av Enyaq, men resterande fyra är helt nya.

Det handlar om en småbil, en kombi och på crossoversidan lanseras en kompakt modell och ett väl tilltaget sjusitsigt alternativ.

När det kommer till namn är endast ett avslöjat, Sagan om Ringen-klingande Elroq som blir först ut. Hur man kokat ihop det återstår att se, men Enyaq fick sitt namn från irländska namnet Enya och ett Q som ska betyda att det är en suv. Vad Elro kan komma från återstår att se.

Rendering av den kompakta suven Skoda Elroq
Rendering av den kompakta suven Skoda Elroq

Med Elroq ska tillverkaren börja implementera sitt nya designspråk som visats på flera koncept och det blir en bil som ska ta upp kampen mot Jeep Avenger samt kommande bilar från Mini och kanske Fords MEB-baserade Explorer EV.

Enyaq på tur efter Elroq

Efter Elroq är det uppdatering av Enyaq som står på turordningen och de båda karossutförandena ska dels designmässigt uppdateras – men det är inte helt omöjligt att den senaste tidens MEB-uppdateringar även kommer här.

De övriga tre kommande modellerna är mer höljda i dunkel. Den stora suven har förevisats av konceptet Vision 7S och ska ha motsvarande batteripaket samt drivlina som det som lanserades med Volkswagen ID7. Vad det kan betyda för räckvidd och prestanda får vi återkomma till, men det börjar för att modellen i varje fall ska klara 50 mils-sträcket med marginal. Men troligtvis är det denna som kommer som avslut på offensiven. Innan dess kommer en småbil samt kombin att lanseras.

Den mindre bilen blir den med attraktivast prislapp och om man tittar på av VW målade upp för prisfönster för modellen ID2 All som ska lanseras 2025 – kommer Skodan säkerligen ligga något under det. Alltså pratar vi om under 25 000 euro. Om det innebär att batteri och räckvidd kapas jämfört med VW-syskonet återstår att se.

Elbilskombi från Skoda

Kombimodellen blir en intressant historia. Med sin Octavia och Superb har Skoda skaffat sig en trogen skara köpare som värdesätter de enorma utrymmet dessa kombi-versioner har. Att det nu blir en helt eldriven variant lär uppskattas.

Men hur blir storleken? VW ID7 som visades för ett par veckor sedan var nära fem meter.

Antalet eldrivna kombimodeller är få och i dag är det endast MG5 som kan sägas vara en kombi (Porsche Taycan Cross/Sport turism kan med lite god vilja skedas in). Men när Skodan väl är ute kommer även VW ID7 samt BMW I5 kombi att finnas som herrgårdsvagnar.