ELBILAR

Mini lanserar första eldrivna cabrioleten

Möjligheten att få rulla fram ”ljudlöst” utan tak. Nu har Mini bekräftat att de kommer bygga en cabriolet-version av sin elbil Cooper SE.

Publicerad Uppdaterad

För alla dem som älskar den öppna känslan som en cabriolet ger, men som vill köra på el, har utbudet varit exakt noll. Men nu kommer en första taklös elbil. Detta i form av Mini Cooper SE Cabriolet.

Precis som när det gäller de förbränningsmotordrivna alternativen speglar el-cabrioleten den vanliga tredörrarsbilen. Det innebär att modellen har en elmotor på 135 kW/184 hästkrafter och 270 Nm i vridmoment.

Taket är i tyg och på detta har Mini i sedvanlig ordning tryckt Union Jack. För dem som inte vill stå stilla vid manövrering uppger tillverkaren att taket kan öppnas och stängas i hastigheter på upp till 30 km/h.

Det öppningsbara taket må vara härligt och ge en frihetskänsla, men det innebär dock att räckvidden får sig en törn. Istället för 234 km som är den officiella siffran för den vanliga elbilen kommer cabrioleten bara 201 km.

Mini har sagt att man ska serieproducera bilen, men i en begränsad upplaga. Endast 999 cabrioleter är planerande och de byggs enbart i svart och silver.

Många lär vara ämnade för mer sydliga breddgrader, hur stor tilldelning svenska marknaden får och vad ett stycke eldriven cabriolet kommer att kosta är inte fastställt i dagsläget.

ELBILSTESTER