Elbilar

Lexus första elbil är snart här – men först visas en konceptbil

Lexus konceptbil LF-30 visades på bilmässan Tokyo Motor show. Foto: Rodrigo Reyes Marin
Lexus konceptbil LF-30 visades på bilmässan Tokyo Motor show. Foto: Rodrigo Reyes Marin
Koji Sato, vice vd på Lexus. Foto: Felix Björklund
Koji Sato, vice vd på Lexus. Foto: Felix Björklund

Första elbilen är viktig, men visionerna är viktigare. "Drömmar ska vara det som driver en biltillverkare" säger Koji Sato, vice vd på Lexus, till Ny Teknik.

Publicerad

I november ska Lexus visa upp sin första renodlade elbil. Vi vet inte mycket om den bilen än.

På bilsalongen i Tokyo vad Lexus en av de tillverkare som endast visade upp ett koncept. Ny Teknik fick en intervju med Lexus vice vd Koji Sato. Han vill inte avslöja något om den kommande elbilen, men hade svårt att hålla masken på frågan om det är en elektrisk version av Lexus UX-modell (Lexus crossover-modell). Men varför en så liten, är det inte de större bilarna som ger premiumupplevelse?

– Tiderna ändras. De största bilarna behöver inte vara de dyraste längre och folk kan tänka sig att betala samma pengar för en mindre bil. LS är dock vår toppmodell, det kommer vi aldrig att ändra på. Men marknadsefterfrågan ändras snabbt – så vi får se vart vi går och vad vi behöver ändra på den, säger Koji Sato.

Trots avsaknaden av produktionsmodeller på bilmässan menar företagets vice vd att företaget ligger bra till.

– Elektrifiering är en stor möjlighet för oss och något nytt som vi kan dra nytta av, säger Koji Sato till Ny Teknik bakom kulisserna på bilsalongen.

Uttalandet är i sig inte något unikt – mer eller mindre alla tillverkare har en teknikchef som ser fram emot möjligheterna med elektrifiering. Men hur ska Lexus tackla det hela? Hur planerar de att mejsla ut sin plats i framtidens premiumsegment – och hur ska de skilja sig från Toyota, i och med att koncernen använder samma komponenter?

– Lyxkunder vill ha mer kraft och känslor. Men om hårdvaran är densamma så bli kontrollen över funktioner en nyckel. Man kan använda samma ingredienser, men fortfarande få olika slutresultat, säger Koji Sato.

På Lexus koncept LF-30 finns tekniken som går under benämningen Advanced Posture Control och drar nytta av bilen är utrustad med hjulmotorer. Den kraftfördelar mellan de fyra motorerna för att leverera körkänsla.

Exakt vad det innebär återstår att se, men Koji Sato säger att den här tekniken blir en viktig del i framtida Lexusbilar. När vi kan få se den i produktion är en helt annan sak. LF-30 är verkligen ett framtidskoncept. Här pratar vi om science fiction-design, hjulmotorer, batterier med fast elektrolyt och induktionsladdning. Saker som Koji Sato erkänner ligger en bra bit in i framtiden.

– För hjulmotorer är vikten fortfarande ett stort problem. Vi ser fördelar med tekniken, men vi måste få ner vikten. När det gäller batterier med fast elektrolyt så är de en del av lösningen för att minska storleken på batterier. Om tekniken är redo kommer vi att kunna använda dem i nästa LS (Lexus toppmodell), men det är inte bestämt än.

Detta prat om framtida elbilslösningar skiljer sig mycket från hur Volvos Håkan Samuelsson ser på saken. Vid lanseringen av elbilen XC40 P8 var han tydlig med att koncept och visioner är passé – nu måste det börja levereras produkter.

Men Koji Sato ser annorlunda på saken. För trots att de har en elbil klar som är tänkt att visas om en månad spelar framtidskonceptet en viktig roll.

– LF-30 är en symbol för vilken väg vi ska gå. Visst, vi ger er en drömbil som ligger lite i framtiden, men – en del av tekniken kommer att bli verklighet. Jag tycker att den här typen av mentalitet behövs för att driva oss framåt, säger Koji Sato.