Elbilar

Kinesiska elbilsutmanaren Xpeng kommer till Sverige

Xiaopeng Motors tillverkar både flygande konceptbilar och mer normala elbilar, som denna Xpeng P7 Foto: ChinaImages/Sipa USA
Xiaopeng Motors tillverkar både flygande konceptbilar och mer normala elbilar, som denna Xpeng P7 Foto: ChinaImages/Sipa USA

En kinesisk utmanare som ska övertyga med ”intelligent mjukvara” och ”flera spännande nyheter”. Nu meddelar Xpeng att de etablerar i Sverige – och öppnar nytt upplevelsecenter.

Publicerad

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

Kina må vara den största elbilbilsmarknaden ännu, men Europa marscherar snabbt och det är inget som gått de kinesiska tillverkarna förbi. Xpeng, eller Xioapeng Motors som är det fullständiga namnet är en som nu etablerar sig här – och lanserar i Sverige.

Företaget, som startades 2015, börsnoterades I USA i fjol och drog då in motsvarande 33 miljarder kronor. I fjol levererade företaget strax över 27 000 bilar varav då ett hundratal gick till Norge. 2022 kommer det vara andra bullar. I ett pressmeddelande meddelar Xpeng att de nu expanderar till Sverige, Danmark och Nederländerna i början av 2022. 

Företag kommer att öppna vad de kallar för Xpeng Experience Centers, någon form av utställningshall i respektive lands huvudstad. 

– Det här är ett stort steg för Xpeng och vi är exalterade över att göra offensiva drag i Sverige, Danmark och Nederländerna, så att ännu fler får ta del av våra intelligenta elbilar. Vi ser fram emot att arbeta på plats inom dessa marknader för att kunna vara nära våra kunder. Vi kommer att presentera fler spännande nyheter för den europeiska regionen väldigt snart, säger Xiaopeng He, vd på Xpeng, i ett uttalande.

Oklart vilka bilmodeller Xpeng lanserar i Sverige

Enligt företaget har man jobbat ”under radarn” den senaste tiden för att dra igång på de ny marknaderna. 

Tillverkaren nämner inget om modeller, utan väljer istället för elbilar att ta upp vad de kallar för sin ”banbrytande intelligenta mjukvarusystem”. Det innehåller ett eget operativsystem, fjärruppdateringar samt olika förarassistanssystem. Vidare ska det även innefatta en ”intelligent röstassistent” som man ska kunna beordra till att göra allt från att ställa in navigationen till att öppna fönstren.

Så vad kan man förvänta sig att det kommer för bilar? I Norge har man lanserat en crossover kallad G3, men hemma har man även en stor sedan kallad P7 till salu. På den svenska webbplatsen för Xpeng så visas dock bara P7 upp. 

Ny Teknik har sökt Xpeng för ytterligare kommentarer om Sverige-lanseringen, men de vill inte säga något mer just nu.