Kias tuffa målsättning: Ska bli ett ledande elbilsmärke

2020-09-18 14:00  
Ho Sung Song, koncernchef för Kia Motors. Foto: Kia

Elektrifieringsstafetten är i full gång och ett märke som satsar hårt är Kia. Under en presentation berättade vd Ho Sung Song att man inte kommer att nöja sig med att bara vara med i racet – man ska leda.

Sydkoreanska Kia har lyckats bra med sin elektrifiering. De har fått fram övertygande modeller som passat marknaden. Men det var bara början, nu har man presenterat en första fas i den kommande strategin Plan S.

– Kia har sålt mer än 100 000 elbilar i världen sedan introduktionen av den första massproducerade modellen, Kia Ray EV. Sedan dess har vi introducerat fler elbilar. Genom att fokusera vår verksamhet på elektrifiering siktar vi på att elbilar ska stå för 25 procent av vår totala globala försäljning till 2029, sade vd:n och koncernchefen för Kia Motors, Ho Sung Song vid presentationen.

Kia presenterade sin strategi redan i våras, och bland annat innehåller den elva ny eldrivna modeller (inklusive derivat av nuvarande modeller) fram till 2025. Och fram till 2027 ska sju rena elbilar lanseras.

Läs mer: Minis nya satsning – siktar på elektrifierade (och inte så små) crossovers

De senare möjliggörs av den nya plattformen kallade E-GMP (Electric-Global Modular Plattform) som ska vara så anpassningsbar att man ska kunna bygga allt från små stadsbilar till prestandamodeller på den.

Nu får vi även lite information om den första elbilen baserad på plattformen. Modellen är planerat till 2021 och går under internbeteckningen CV.

Kia säger att bilen får högpresterande kör- och laddningsegenskaper tack vare innovativ teknik. Därtill kommer den nya elbilen även att introducera ett nytt formspråk som ska symbolisera märkets övergång till att bli ett elbilsmärke.

Läs mer: Provkörning: Toyota Rav4 Plug in Hybrid – ”Ett riktigt attraktivt paket”

Och modelloffensiven tillsammans med olika former av samarbeten ska göra att Kia tar plats bland de främsta i segmentet. Eller som man är väldigt tydlig med från den sydkoreanska tillverkaren – man ämnar ta en ledande position på marknaden.

Felix Björklund

Mer om: Kia Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt