Minis nya satsning – siktar på elektrifierade (och inte så små) crossovers

2020-06-17 10:47  
Två större bilar att vänta när Mini står inför en stor förnyelse. Foto: Felix Björklund

Den största förnyelsen sedan millennieskiftet. I en ny giv ska Mini satsa på el och små suv-modeller. Målet är att ha två nya elektrifierade crossovers ute på marknaden till 2024.

BMW-ägda Mini har planer på att växa. Både när det gäller försäljning och till fysisk storlek på sina modeller. Det framgår i en rapport från brittiska Autocar som via källor hos tillverkaren fått insyn.

Grunden i den nya given är en modullär plattform utvecklad tillsammans med kinesiska Great Wall – och det är inom detta samarbete som el-crossovern ska byggas.

Att Mini satsar på crossovers är inte en överraskning. Oavsett vad man tycker om biltypen är det den här trenden som gäller. Och Countrymans popularitet sedan den introducerades för tio år sedan visar ju att även Mini kan komma i större mått. Storleksmässigt kommer bilen ligga i samma klass som BMW X1, men då ha typiska Mini-drag samt en slankare kaross.

Läs mer: Här är nya hybriden Toyota Yaris Cross – med ett frågetecken

Den nya el-Minin ska byggas i en ny fabrik utanför Shanghai och exporteras till övriga världen.

Utöver denna kommer Mini även ta fram en större suv. Denna, som rapporteras återuppliva namnet Traveller, är planerad till marknaden 2024 och ska då vara en global modell. Dock är den framförallt riktad mot USA och Nordamerika där köpare vill ha lite större bilar. Till skillnad från den kinabyggda modellen kommer den större bilen inte vara rent eldriven. Istället planeras den att erbjudas med flera olika drivlinor – för att ha bred attraktionskraft.

För purister kan det tyckas som helgerån att Mini i allt större grad siktar in sig på suvar. Och det är något som Minis chef, Bernd Körber till viss del håller med om. Till Autocar säger han att det är svårt att tänka sig en Mini i samma storlek som BMW X3 eller X5. Men att man måste adressera tillväxten inom suvar.

Felix Björklund

Mer om: Mini Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt