Elbilar

Iphone-tillverkaren bygger Fiskers kommande elbil

Tillverkningen av Fiskers första modell Ocean ska dra igång i slutet av 2022, och den andra bilen ska börja produceras av Foxconn 2023. Foto: Foxconn
Tillverkningen av Fiskers första modell Ocean ska dra igång i slutet av 2022, och den andra bilen ska börja produceras av Foxconn 2023. Foto: Foxconn

Fiskers andra modell kommer att byggas av taiwanesiska Foxconn, som tillverkar Iphones åt Apple. Produktionen verkar hamna i USA.

Publicerad

Den första modellen från Henrik Fisker, sedan dansken fick tillbaka sitt företagsnamn, blir elbilen Ocean, en liten suv som ska kunna ta upp striden med Tesla Model Y. För bygget av uppföljaren har Fisker vänt sig till Foxconn, det taiwanesiska företaget som sätter ihop Apples Iphones.

De två har tecknat ett avtal kring tillverkningen, men vad elbilen heter eller vad det rör sig om för storlek är ännu inte avslöjat, skriver the Verge.

Under hösten 2020 avtäckte Foxconn sin plattform för elbilar – "MIH", som ska täcka ett brett utbud av fordonstyper, från sedaner och suvar till minibussar. Det kan förklara Fiskers val av producent.

Foxconns motorutbud kan leverera upp till 456 hk, och det största batteripacket ligger på 116 kWh. Men det är oklart vad som hamnar i Fiskers andra modell. Produktionsstart är satt till slutet av 2023.

Det är inte osannolikt att tillverkningen kommer att förläggas till Foxconns fabrik i Wisconsin, där bolaget ursprungligen skulle producera lcd-paneler. De har lovat att plöja ner tio miljoner dollar i anläggningen, och tillsammans med Fisker utlovar de en framtida kapacitet på en kvarts miljon fordon eller mer om året.  

Fiskers prototyp av den första suven byggde på Volkswagens plattform, men det blev inget samarbete med den tyska jätten. Så Ocean kommer att byggas av Magna, som bland annat sätter ihop Jaguars el-suv I-Pace.

Tillverkningen av Ocean ska dra igång i slutet av 2022. Enligt tidigare uppgifter kommer suven att få ett batteripack på 80 kWh som ska ge en räckvidd på upp till 482 km. Och med snabbladdare på 350 kW ska bilen kunna tillgodose sig 320 km på en halvtimme. Fisker har i dagsläget fått in 12 000 reservationer på Ocean.