Elbilar

Här är Audis storslagna vision för framtidsbilen Grandsphere

Hur gör man en lyxbil – om lyx är att det inte är en bil? Under torsdagen avslöjade Audi sin syn på framtidens premiumupplevelse.

Publicerad

Audi Grandsphere går att se på flera sätt. Som en första glimt på hur kommande bilar från tillverkaren ska se ut – eller som en mer holistisk varelse som försöker adressera framtiden. Vi har sedan en tid fått se den traditionella bilindustrin gå igenom stålbad och stöpas om enormt – och det här är ett bevis på det.

Elektrifiering, digitalisering och ett batteri av teknikassistenter innebär att en bil av i dag har allt mindre att göra med den oljeeldade låda på fyra hjul som var standard anno 1999.

Och här kommer då Audis storslagna vision om sfärer in.

Fokus på kupé

Tidigare i somras visade de upp vad de kallade Skysphere – en sorts körmaskin i form av en tvådörrars roadster. Nu kommer vi till den andra sfären som är mer grandios och som då ska visa vad framtidens lyx innebär. 

Och istället för att sätta fokus på köregenskaper visar Audi upp en mjukare och mer kupéfokuserad affär. En bil som lägger tonvikt på den privata sfären, komfort och möjligheterna till att använda utrymmet till något annat än att köra/åka i. Vidare kommer man även att visa Urbansphere som då är en tänkt citybil.

Audi Grandsphere. Foto: Audi
Audi Grandsphere. Foto: Audi

Med Grandsphere tänker sig Audi att man nått nivå 4 självkörande, alltså att bilen under vissa omständigheter (tänk motorväg) helt kan ta över ansvaret för körningen. Optimalt på en transkontinentalresa – eller för den delen en färd mellan Stockholm och Göteborg.

Det här innebär att när bilen tar kommando så dras ratt, pedaler samt skärmar in och läggs i bakgrunden – vilket gör att man som passagerare ska få en upplevelse mer lik den förstaklass-stol man sitter i på ett flygplan. 

Storleksmässigt är bilen även ”grand” med sina 5,35 meter och en hjulbas som överträffar jätten A8L. Siluetten är som en stor coupé, dock märks det av att det är en elbil i form av att motorhuven inte är så lång som man kanske traditionellt har.

Räckvidd på 75 mil

Grandsphere är ett koncept, men Audi har en tradition av att inte avvika alltför mycket från sina designstudier när man väl närmar sig produktion. 

Tekniken man har tänkt sig finns även den redan i pipelinen. Bilen baseras på PPE-plattformen som Audi och Porsche utvecklar. Här tänker man sig att modellen har 120 kWh:s batteri, dubbla elektriska motorer som ger 530 hästkrafter, samt teknik för att tillåta snabbladdning i 270 kW.

Audi Grandsphere. Foto: Audi
Audi Grandsphere. Foto: Audi

Vidare ska man kunna köra 75 mil innan det är dags att ladda. 

Men det lär dröja innan vi får se den här sfären i produktion, och kan uppleva en 1:a klass-lounge på vägen till jobbet. Första bil på PPE blir Q6 som kommer mot slutet av 2022, följt av A6 e-tron som ska gå i produktion året efter.