Elbilar

GM siktar på comeback i Europa – som ren elbilstillverkare

GM-chefen Marry Barra. Foto: GM
GM-chefen Marry Barra. Foto: GM

Elektrifiering innebär nya möjligheter – även för gamla rävar. Det ser även GM som nu planerar comeback i Europa som ren elbilstillverkare. ”Jag ser fram emot det”, säger GM-chefen Marry Barra.

Publicerad

När General Motors sålde av Opel 2017 var det en era som gick i graven. I 90 år hade den amerikanska jätten varit representerad i Europa, men efter mer än 20 år av förluster såg man ingen framtid här. Det kan tyckas konstigt med tanke på hur stor marknad det rör sig som.

Det var även udda att GM som är den största tillverkaren på hemmaplan, inte kunde få styr på sin europeiska verksamhet.

Men tiderna förändras och helt plötsligt verkar det som att GM återigen börjar få tankar om europeisk erövring. Detta då man nu ögnar på möjligheterna att göra comeback.

– Vi tittar på tillväxtmöjligheterna vi har nu, eftersom vi kan återgå till Europa som en ren elbils-spelare. Jag ser fram emot det, säger GM-chefen enligt Detroit Free Press.

När GM sålde Opel/Vauxhall till PSA (numera Stellantis) var tiden som volymspelare i Europa över. Dock hade man kvar en liten närvaro i form av att Chevrolet Corvette samt Camaro fortsatt såldes i några länder.

GM ser potential i mobilitetstjänster

Utöver att komplettera dessa med elbilar ser GM även stora möjligheter i mobilitetstjänster framöver. Tillverkaren är storägare i teknikföretaget Cruise AV som bland annat testar obemannade taxi-bilar i San Francisco. Förhoppningen är att man ska kunna börja erbjuda taxi-, frakt- och logistiklösningar även på den här sidan Atlanten.

Om eller när det slutgiltiga beskedet kommer återstår att se. Ännu så länge består elbilsutbudet av Chevrolet Bolt och kommande Cadillac Lyriq i personbilsklassen samt Chevrolet Silverado och väl tilltagna GMC Hummer EV som båda är pickups. Dock har man sedan tidigare utlovat 30 nya elbilar till 2025.