Tesla Model Y Performance – nu även i Sverige

2022-05-05 11:27  

De första ”tysk-Teslorna” och de första Performance-versionerna av Model Y. Från och med nu finns Teslas crossover i sin sportigaste kostym i Sverige.

I mars invigde Elon Musk sin Gigafactory utanför Berlin. I samband med det rullade även de första tyskbyggda bilarna ut till kunder och den amerikanska tillverkaren hade till slut fått till lokal produktion i Europa. Därefter har företaget börjat sin serieproduktion vilket gör att man nu börjat få bilar även till Sverige.

Skillnaden mot den vanliga Long Range-versionen som sålts hittills är att prestandan i alla ”sportiga” avseenden är bra mycket bättre. Tesla gillar inte att prata om exakta effektsiffror utan väljer istället att ange vad dessa kan åstadkomma.

Läs mer: Här är nya Mercedes EQS – en lyxkryssare med plats för sju

I den form som finns nu, kan modellen accelerera 0-100 km/h på 3,7 sekunder och sedan fortsätta hastighetsökningen hela vägen till 250 km/h. Det kan jämföras med vanliga Model Y som gör samma resa på fem sekunder respektive toppar vid 217 km/h.

Tesla Model Y Performance direkt från den nya tyska fabriken. Foto: Tesla

Det man får plikta med som Performance-förare är att räckvidden ”bara” är 514 km jämfört med Long Range-siffran på 533 km.

Vad kostar Tesla Model Y Performance?

Utöver sifferskillnaderna har prestandabilen även fått 21-tumsfälgar, sänkt fjädring, prestandabromsar, pedaler i aluminiumlegering samt en kolfiberspoiler.

Och priset? Model Y Performance startar från 779 080 kr alternativt ett privatleasingpris från 8 305 kr/mån. De första som beställde bil kommer att få sin nu i maj, vid order i dag beräknas leveranserna ske i augusti.

Felix Björklund

Mer om: Tesla Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt