Elbilar

Första bilderna på kommmande elbilen Lexus RZ

Lexus RZ. Foto: Lexus
Lexus RZ. Foto: Lexus
Lexus RZ. Foto: Lexus
Lexus RZ. Foto: Lexus

Den beskrivs som ett japanskt alternativ till EQC och Audi E-tron. Här är el-crossovern Lexus RZ – som kommer till Sverige redan under 2022.

Publicerad

Det är många som ställt sig frågan om hur Lexus förhåller sig till elbilar. Toyotakoncernen har ju länge hållit på med elektrifiering, men visat ett svagt intresse kring att gå över till laddbart.

Visst, Lexus har nu lanserat en laddhybrid och sedan tidigare finns det en elbil i modellfloran. Den senare kan dock inte annat än sägas vara en riktig kompromissprodukt.

En "riktig" elbil

Men nu blir det ändring på det. Under 2022 ska tillverkaren lansera en ”riktig” elbil. Den nya modellen som går under namnet RZ är Lexus tappning av Toyota Bz4x, och bygger på den elektrifierade grundarkitekturen E-TNGA.

Utseendemässigt så avslöjar de första bilderna att man har byggt vidare på sitt koncept LF-Z – en bil man i våras sa skulle ”bära märket in i framtiden”.

Få detaljer kända

Ännu så länge har Lexus inte avslöjat något om specifikationerna, men Toyotas elbil har strax över 70 kWh i batterikapacitet samt en räckvidd på 450 km WLTP.

I Toyota-fallet kommer bilen att erbjudas med antingen en eller två motorer med upp till 160 kW motoreffekt. Troligtvis kommer Lexus RZ få mer prestanda än så för att kunna hävda sig i konkurrensen med kollegorna i premiumsegmentet.

Lexus RZ. Foto: Lexus
Lexus RZ. Foto: Lexus

Som kontrast mot Toyota-elbilens något tama effekt kan sägas att  nämnda koncept LF-Z hade motsvarande 540 hästkrafter och acceleration 0-100 km/h klarades av på tre sekunder. Batterikapaciteten här var på 90 kWh och räckvidden skrevs till över 500 km.

Ytterligare en intressant teknisk lösning att ta upp är att plattformen är förberedd för steer-by-wire – alltså digital styrning. Genom att helt skippa den mekaniska förbindelsen mellan ratt och hjul kan man göra spännande saker med styrkänslan.

Oklar när RZ kommer till Sverige

Toyota har exempelvis sagt att de utvecklat ”One Motion Grip-control” varmed man kan få fullt rattutslag höger/vänster på 150 grader. Det kan jämföras med de runt 2,5 varv/880 grader det är i mellan ändpunkterna i de flesta bilar i dag.

Toyota Bz4x ska ha Sverigepremiär under senvåren 2022, Lexus har inte specificerat – men även RZ ska lanseras under nästkommande år.