Elbilar

Circle K storsatsar – ska bli störst i Sverige på snabbladdning

Foto: Circle K
Foto: Circle K

En breddning av utbudet och lansering av egna laddare. Nu börjar jätten Circle K erbjuda snabbladdning under eget märke – och målet är att bli ledande.

Publicerad

Laddinfrastruktur är ett av ämnena som intimt förknippas med elbilar. Oron för bristande laddmöjligheter är en tröskel som många ännu så länge ser som ett hinder för att välja elbil. Olika former av laddning erbjuds av flera aktörer och genom olika samarbeten. Nu kliver en bjässe in.

Circle K är en av de stora i tankbranschen och genom att satsa på laddbart vill bolaget försäkra sig om kontroll också över framtidens drivmedel. Därför kommer man att under egen flagg erbjuda snabbladdning. Först ut är den nybyggda stationen i Flädie, utanför Lund.

– Vi vill vara det självklara valet längs vägen för Sveriges elbilister. Därför genomför vi en stor satsning på el, säger Jenni Alterling, bränsleproduktchef på Circle K Sverige, i ett uttalande.

Satsar på eget märke

I Flädie handlar det om fyra snabbladdare: två om 150 kW och två på mer modesta 50 kW.

Utbyggnaden kommer att gå snabbt. Innan slutet av 2019 ska företaget ha fått upp 120 snabbladdare varav 75 är så kallade supersnabbladdare med 150kW-effekt. Utbyggnaden sker främst längs de stora huvudvägarna och laddarna fördelas på cirka 50 stationer.

Företaget har sedan tidigare ett samarbete med både Ionity och Bee. Vad den här lanseringen kommer att innebära för de sarbetena återstår att se. Men troligtvis kommer Circle K framgent att satsa på sitt eget märke.

Men det slutar inte där. I Norge har företaget byggt upp ett testlabb för e-mobilitet. De laddare som installeras har utvecklats vid labbet. Just nu bedrivs utvecklingen av laddboxar avsedda för installation i hem eller på arbetsplatser. Så snart kanske du kan beställa en Circle K-mack hem till garaget.

– Det är otroligt spännande att vi har etablerat ett team som under eget varumärke kan utveckla produkter och tjänster för elbilskunden. Nu testar vi i Norge och vi ser stor potential i att lansera dessa initiativ även på den svenska marknaden, säger Håkon Stiksrud, chef för E-Mobility på Circle K Europa.