Brembos nya bromsskivor för elbilar är spegelblanka

2020-09-22 14:02  
Foto: Brembo

De är grönare och samtidigt mer stryktåliga. Men Brembos bromsskivor för elbilar ska även utstråla elegans och personlighet.

Det är länge sedan som tillverkare började individualisera sina bilar, där komponenter med ett speciellt utseende ska signalera något till kunder. Bromsok var en sådan sak. Gula och röda ok visade att det var sportigt, medan blåa eller gröna var ett uttryck för elektrifierade modeller.

Men Brembo, som förvisso producerar många av ovan nämnda ok, har nu gått ett steg länge och även utvecklat bromsskivor som ska ge bilar ett nytt uttryck.

Den italienska producenten kallar dem för ”Greentive” vilket är en sammanslagning av orden ”green” och ”distinctive”. Det gröna ska vara ett uttryck för att skivorna är mer miljövänliga än vanliga och det senare ska understryka att utseendet enligt Brembo är elegant och lättigenkännligt.

Läs mer: Audis nya projekt ska leda till supereffektiv elbil

Men vad är det då som är speciellt med de här bromsskivorna? Jo, de har fått en ny typ av beläggning som ska göra dem mycket mer hållbara och som även reducerar den mängd bromsdamm som produceras. Detta innebär lägre utsläpp samt att fälgarna inte blir lika skitiga.

Därtill så ska beläggningen göra skivorna mycket mer korrosionsbeständiga, något som har seglat upp som en viktig egenskap i elbilseran då mycket av inbromsningarna numera sker med elmaskiner istället för mekaniskt.

Så långt handlar allt om det ”gröna”, men vad är det som gör dem eleganta? Jo, samma beläggning som skyddar skivorna gör dem även annorlunda rent estetiskt. Detta då de blir spegelblanka.

Läs mer: Test: 7 kompakta elbilar – så klarar de konkurrensen

Utöver de speglande bromsskivorna introducerar Brembo även vad de kallar för ”en ny generation av bromsfjädringsteknik”. Enkelt förklarat så handlar det om att fjädrarna i bromsoken har utvecklats för att återfjädra bättre och på så sätt undvika oönskad friktion mellan bromsklossar och skivor.

Exakt när vi kan få se de nya speglande bromsskivorna ute i trafik är inget som Brembo går in på. Dock marknadsför de dessa som ”exklusiva” och ”premium” – så räkna med att de säkerligen kommer att ligga på tillvalslistan hos de lite snofsigare bilmärkena.

Felix Björklund

Mer om: Bromsar Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt