Elbilar

Apparna du behöver för att ladda elbilen på resan

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
ABRP
ABRP
Chargefinder
Chargefinder
Uppladdning.nu
Uppladdning.nu
Teslas app.
Teslas app.
Plugsurfing
Plugsurfing
Mer Sverige
Mer Sverige
Bonnet
Bonnet
Easypark
Easypark
Gbg Energi
Gbg Energi

Semester med elbilen – Ny Teknik listar mobilapparna som du behöver för att få en smidig resa.

Publicerad Uppdaterad

Livet som elbilist kan vara utmanande – trots att branschen nu är överens om att betalkort framöver är det enda som behövs för att kunna ladda bilen på resan. Verkligheten är nämligen fortfarande en annan.

Ny Teknik listar därför några av de appar som för tillfället är nödvändiga att ladda ner för att få en smidig resa, oavsett om färden går i Sverige eller ner till kontinenten.

ABRP
ABRP

ABRP – A Better Route Planner

En av världens mest populära ruttplanerare, utvecklat av det svenska företaget Iternio i Lund. Genom att ställa in bilmodell och diverse olika parametrar så ger appen förslag på lämpligaste rutt inklusive laddstopp. Finns även en premiumversion som ger fler funktioner.

---

Chargefinder
Chargefinder

Chargefinder

Ger den bästa översikten över laddplatser, inklusive realtidsstatus för om laddarna är upptagna eller inte. Fungerar i hela Europa och är ett måste på resan!

---

Uppladdning.nu
Uppladdning.nu

Uppladdning.nu

Detta är inte en app utan en vanlig webbsida som visar upp laddplatser. Tjänsten utvecklas av företaget Chargex men innehållet är till stor del användargenererat. Här hittar du en stor mängd offentliga och icke offentliga laddplatser som andra appar och tjänster inte listar.

---

Teslas app.
Teslas app.

Tesla

Sedan Tesla öppnade sitt laddnätverk för andra fordon än enbart Teslabilar är Teslas app ett måste på resan. Priserna är ofta högre än för de andra laddnätverk, men antalet tillgängliga laddplatser är tillräckligt hög för att det ska motivera att installera appen.

---

Plugsurfing
Plugsurfing

Plugsurfing

En av få appar som fungerar hos nästan alla laddaktörer. Nackdelen är att de gör ett prispåslag, vilket gör att Plugsurfing är en dyrare – men enklare – lösning.

--

Mer Sverige
Mer Sverige

Mer Sverige

App för ett av Sveriges största laddnätverk. Genom appen kan du skaffa abonnemang eller bara ha koll på pågående laddning.

---

Bonnet
Bonnet

Bonnet

Laddnätverket Ionity är väl utbyggt i Sverige, men priserna är höga. Med hjälp av appen Bonnet kunde man till en början halvera kostnaden hos Ionity. Men i slutet av juli 2022 ändrades prisstrategin, och priserna för laddning ökade.

---

Easypark
Easypark

Easypark

Incharge är Vattenfalls laddnätverk, och Recharge var tidigare Fortums laddnätverk. De flesta laddplatser i båda nätverk går att aktivera genom Easyparks app, så det räcker att ladda ner den. Recharge har ingen egen app, men om du vill vara helt säker på att kunna ladda överallt hos Incharge så kan du även ladda ner den appen separat.

OKQ8, Virta, ICA Ladda eller Eon Drive

För att betala för laddningarna behöver du ofta laddaktörernas egen app. Vissa appar använder dock samma underliggande plattform, vilket gör att det (oftast) räcker att ladda ner en av ovan nämnda appar.

---

Gbg Energi
Gbg Energi

Göteborg Energi: Ladda din elbil

Självklart har Sveriges näst största stad en helt egen lösning som inte är kompatibel med resten av Sverige. Ska du besöka Sveriges västkust är det därför närmast nödvändigt att ladda ner Göteborg Energis egen app.

Andra lokala appar

Utöver redan nämnda appar finns det många lokala och märkesspecifika appar som också kan behövas på resan. Chargenode, Evcore, Alingsås Energi samt Circle K Charge är några av de som du kan komma behöva om och när inga andra appar fungerar dit du åker.

Artikeln är uppdaterad.