Innovation

Svenskt blåstest upptäcker knark

Personen som ska testas blåser några gånger i munstycket. Ett polymerfilter fångar upp partiklar som utsöndras från lungorna. Foto: Sensabuse
Personen som ska testas blåser några gånger i munstycket. Ett polymerfilter fångar upp partiklar som utsöndras från lungorna. Foto: Sensabuse
Olof Beck
Olof Beck

Ett enkelt blåstest gör det lättare att avslöja droger. De första användarna finns i beroendevården och på fängelser. Nästa steg kan bli polisens trafikkontroller.

Publicerad

Att blåsa i ett munstycke är enklare och mindre kränkande än att tvingas lämna urinprov inför ögonen på en övervakare. Stockholmsföretaget Sensabues har utvecklat tekniken.

– Vi mäter narkotika i utandningsluft. Det är unikt, säger Olof Beck, professor i analytisk farmakologi vid Karolinska institutet i Stockholm och medgrundare i bolaget.

Personen som ska testas blåser några gånger i ett litet, blått munstycke. Ett polymerfilter fångar då upp partiklar som utsöndras från lungorna. Munstycket plomberas och sänds till ett labb. Där används ett lösningsmedel för att lossa partiklarna, som sedan analyseras i en masspektrometer. På så vis kan många olika narkotiska ämnen upptäckas, däribland amfetamin, kokain och cannabis.

Det patentsökta drogtestet lanserades i höstas, och företagets första betalande kund är Beroendecentrum Västmanland i Västerås.

– Jag ser bara fördelar. Man kan inte fuska, det går fort och både patienter och personal tycker att det är skönt att slippa allt tjafs med urinproven, säger överläkare Sten Carlsson.

Förra året testade Kriminalvården tekniken på Västerviksanstalten, med gott resultat. Nu planeras ytterligare två tester på svenska anstalter. Även polisen är intresserad av att starta försök vid trafikkontroller, enligt Olof Beck.

Sensabues satsar även internationellt. Sex laboratorier i Europa testar nu provtagaren för olika droger, enligt vd Bo Hammarlund. Dessutom görs flera viktiga satsningar i USA:

* Förhandlingar med Thermo Scientific, en stor leverantör av analysinstrument, om att erbjuda drogtester som bygger på Sensabues teknik.

* Diskussioner med ett stort amerikanskt drogtestlabb om att införa testet.

* Myndigheten National Institute on Drug Abuse använder tekniken i en studie om cannabis.

Bo Hammarlund tror att genombrottet är nära, och företagets svenska tillverkare planerar nu för att öka kapaciteten.

– Vårt mål är att sälja 10 000 drogtester per dygn redan om ett år, säger han.

Marknaden är enorm. Varje dag görs fler än 200 000 drogtester i USA och Europa, enligt Sensabues.

Företaget ska även undersöka om tekniken kan användas för att tidigt upptäcka allvarliga lungsjukdomar som kol, astma och lungcancer.