Windows 10 öppnar för hologramdatorn

2015-01-22 09:39  

Microsoft överraskade med hologramglasögon när Windows 10 presenterades på onsdagskvällen. Nu slår den forna mjukvarujätten tillbaka mot Apple och Google.

Windows 8 blev aldrig pc-användarnas favorit. Och Apple och Google flyttade fram sina positioner. Men nu vill Microsoft åter visa vem som ska ta ledartröjan.

Alla användare av Windows 7 eller 8.1 kan kostnadsfritt uppgradera till Windows 10. Även operativsystemet för mobila enheter kallas Windows 10.

En överraskning var presentationen av glasögonen Hololens för presentation av tredimensionella bilder. Med glasögonen kan man besöka virtuella världar för att senare skiva ut det man sett på 3d-skrivare.

Detta bara dagar efter att Google visat vikande intresse för sina Google Glass.

Nytt i Windows 10 är också webbläsaren Spartan som ersätter Internet Explorer. För videokonferenser finns 'Skype for business' inbyggt och genvägar till andra tjänster går via en mängd appar.

En annan nyhet är röststyrningsprogrammet Cortana som gör det möjligt att kommunicera med funktioner i Windows med röstkommandon. Det blir ett komplement till mus och tangentbordsstyrning.

Populära program ur Officepaketet som Word, Excel och Powerpoint ska nu enkelt kunna användas mellan traditionella pc och handhållna enheter. Även kopplingen till spel från Microsofts konsol Xbox förstärks.

Nu ska operativsystemet ut för betatester. Efter sommaren är det meningen att Windows 10 ska gå i skarpt läge.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt